Frešo: Smeru ide o vývoz vody, hrá so Slovákmi falošnú hru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Voda pitna
ilustračné foto Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 8. júla (WEBNOVINY) – SDKÚ-DS žiada Roberta Fica, aby odolal tlaku lobistov a návrh zákona o vodách ešte dnes stiahol z rokovania NR SR. Ako povedal v utorok predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo pre agentúru SITA, inak sa ukáže, že Smeru ide o vývoz vody, nie o jeho zákaz a hrá s občanmi neúprimnú a falošnú hru.

Vláda sa dostala pod tlak verejnosti a opozície

Dodal, že vláda Roberta Fica sa pri zámere umožniť na základe povoleniek vyvážať vodu zo Slovenska rôznym špekulantom dostala pod silný tlak verejnosti aj opozície, čo podľa neho dokazuje utorkové oznámenie, že vláda plánuje novelizovať Ústavu SR s cieľom zákazu vývozu pitnej, minerálnej a geotermálnej vody za hranice Slovenska.

Novela ústavy zakazujúca vývoz vody mimo územia Slovenska je podľa KDH zbytočná. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca hnutia Matej Kováč. Podľa KDH by na zabránenie vývozu vody stačilo zmeniť novelu vodného zákona z dielne ministerstva životného prostredia.

„Po tom, čo sa spustila kritika opozície a slovenskej verejnosti, sa Robert Fico zľakol a začína cúvať,“ povedal poslanec Peter Muránsky na margo pripravovanej novely vodného zákona. „Plnú zodpovednosť za tento zlý zákon nesie strana Smer-SD.“

Podľa KDH je novela zbytočná

Podľa KDH by úplne stačilo, keby minister Peter Žiga zapracoval do novely vodného zákona pripomienky opozície. „Nie je potrebné vymýšľať žiadne ústavné zákony. Stačí, aby minister Žiga prerobil návrh zákona o vode, o ktorom sa práve rokuje v pléne tak, aby neexistovala možnosť vyvážať vodu do zahraničia,“ povedal Muránsky. Hnutie kritizuje aj myšlienku označiť vodu ako strategickú surovinu.

„Prípadná definícia vody by mala byť kategorizovaná na podzemnú vodu a vodné toky, pričom by bolo vhodné zadefinovať vodu ako jednu zo základných zložiek životného prostredia,“ povedal expert KDH na problematiku životného prostredia Peter Stanko.

Parlament bude tento týždeň rokovať o novele vodného zákona. Do rozpravy je prihlásených ešte deväť zákonodarcov. Právna norma okrem iného zavádza pravidlo, že preprava a prevoz vody mimo územia Slovenska má podliehať povoleniu štátu. Taktiež stanovuje lehoty na odber povrchových a podzemných vôd na desať rokov, čím sa má rozšíriť priestor na ochranu a spravodlivé rozdeľovanie vody.

Fico podľa Mosta pripustil nedostatky

Novelou ústavy, ktorá ma zakázať vývoz vody z územia Slovenska, premiér Robert Fico pripúšťa nedostatky novely vodného zákona z dielne ministra životného prostredia Petra Žigu. Píše sa to vo vyhlásení politickej strany Most-Híd, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca strany Gabriel Gilányi. Smer-SD sa podľa vyhlásenia novelizáciou ústavy snaží vtiahnuť do svojich plánov s vodou opozíciu, aby získal alibi pred občanmi.

„Pripomíname, že ústava nie je trhací kalendár,“ píše sa vo vyhlásení. „To, čo robia niektorí politici s naším základným zákonom, je politický diletantizmus a hrubá neúcta k občanom tejto krajiny.“ Podľa Mosta-Híd sa Smer-SD zrejme rozhodol, že ústavu bude meniť na každej parlamentnej schôdzi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavol FrešoPeter ŽigaRobert Fico