Vieme, kedy budú známi kandidáti na starostov a primátorov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Komunalne volby
Foto: ilustračné, SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 12. júla (WEBNOVINY) – Napriek tomu, že niektorí záujemcovia o kandidovanie v jesenných voľbách do samosprávy miest a obcí sú už známi, oficiálne ich mená budeme poznať až začiatkom októbra.

Podľa zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí, politické strany a nezávislí kandidáti, ktorí sa chcú 15. novembra v komunálnych voľbách uchádzať o hlasy voličov musia podať kandidačné listiny miestnym volebným komisiám najneskôr do 55 dní pred dňom volieb, teda do 21. septembra. Následne majú miestne volebné komisie 10 dní na registráciu, čo je do 1. októbra.

Voliť budeme v polovici novembra

Tí, ktorých pre nesplnenie zákonných podmienok nezaregistrujú, majú tri dni na odvolanie na súde. Až po zaregistrovaní kandidátov začne ministerstvo vnútra s prípravou volebných tlačív. Predvolebná kampaň sa začína 29. októbra a končí sa 13. novembra o 7:00. Vedenie kampane mimo tohto času zákon zakazuje.

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška rozhodol v pondelok o tom, že starostov, primátorov a poslancov zastupiteľstiev obcí a miest budeme voliť v sobotu 15. novembra.

VIAC SA DOZVIETE TU.

Keďže našich mestských a obecných zástupcov sme naposledy riadne volili v sobotu 27. novembra 2010, uplynie im volebné obdobie presne 27. novembra tohto roka. Predseda parlamentu Pavol Paška mal preto na výber dva možné termíny komunálnych volieb – 15. a 22. novembra.

Na novembrových voľbách starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských alebo miestnych zastupiteľstiev sa môžu zúčastniť všetci obyvatelia Slovenska.

Voľby riadi Ústredná volebná komisia

Podmienkou je, aby mali v obci, kde budú voliť, trvalý pobyt a najneskôr v deň volieb, teda v sobotu 15. novembra, dosiahli 18 rokov. Podľa zákona o voľbách do orgánov obecnej samosprávy tak môžu primátorov, starostov a poslancov komunálnych zastupiteľstiev voliť nielen občania Slovenskej republiky, ale aj cudzinci s trvalým pobytom na Slovensku, keďže v každej obci volia jej obyvatelia vlastných komunálnych zástupcov.

Podľa zákona voľby do orgánov samosprávy obcí riadi Ústredná volebná komisia. V okresoch sú to obvodné volebné komisie, v Bratislave a Košiciach mestské volebné komisie a v ostatných obciach miestne volebné komisie. Ako prvé vzniknú miestne volebné komisie, respektíve v Bratislave a v Košiciach mestské volebné komisie.

Prvé zasadanie miestnej volebnej komisie zvolá každý starosta obce, alebo primátor do 26. septembra. Obvodné volebné komisie a Ústredná volebná komisia by sa po prvý raz mali zísť približne v polovici októbra. Ako posledné sa koncom októbra určia okrskové volebné komisie, ktoré zabezpečujú samotné hlasovanie a sčítavajú hlasy voličov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol Paška