Prezident riešil s Ficom sudcov, rozhovor plánuje i s Paškom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sudy and kladivko
Foto: facebook.com

BRATISLAVA 9. júla (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska by sa mal už v najbližších dňoch stretnúť s predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD), aby spolu riešili voľbu nových kandidátov na ústavných sudcov.

Hlava štátu totiž minulý týždeň oznámila, že vymenuje do funkcie novej ústavnej sudkyne len Janu Baricovú, zo zvyšných piatich kandidátov zvolených Národnou radou SR ďalších dvoch sudcov nevybral. Zároveň Kiska požiadal parlament, aby zvolil nových štyroch kandidátov. Paška však nové voľby neavizoval.

Žiada len vhodných kandidátov

„Včera (v pondelok, pozn. red.) sme mali obed s premiérom, diskutovali sme možno o 20 témach a jednou z nich boli aj ústavní sudcovia. Zobral moje stanovisko, plánujem rozhovor s predsedom parlamentu Pavlom Paškom o ďalších krokoch,“ povedal v utorok Kiska novinárom.

Verí, že so šéfom národnej rady sa stretne už v najbližších dňoch. „Moje stanovisko je jasné. Ústavný súd je najvyššia inštitúcia a my musíme spraviť všetko pre to, aby sme tam mali kvalifikovaných ľudí. (…) Ja len žiadam a prosím parlament, aby predložili kandidátov, ktorí sú vhodní na túto funkciu,“ dodal.

Prezidenta za jeho rozhodnutie vymenovať len jednu sudkyňu kritizoval premiér Robert Fico aj predseda parlamentu Paška. Podľa Fica právomoc prezidenta sa začína a končí tam, že zo šiestich zvolených kandidátov mohol vybrať troch nových ústavných sudcov.

Ústavný súd
Foto: SITA/Ivan Fleischer

Kiska nenaplnil článok 101 ústavy

„Pán prezident urobil rozhodnutie, ktoré podľa nás nenapĺňa príslušný článok Ústavy SR, ktorý hovorí, že prezident zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov Slovenskej republiky,“ povedal Fico minulý týždeň.

Paška podobne vyhlásil, že Kiska nevymenovaním troch sudcov ústavného súdu zo šiestich predložených kandidátov nenaplnil článok 101 ústavy, podľa ktorého hlava štátu zabezpečuje svojím konaním a rozhodovaním riadny chod ústavných orgánov. Predseda parlamentu nekonkretizoval, či nové voľby vyhlási alebo nie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaPavol PaškaRobert Fico
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR