Prezidenti sa stretli, Zeman cítil chémiu, Kiska súzvuk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska je na oficiálnej návšteve v Česku
. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 9. júla (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska je na svojej prvej oficiálnej bilaterálnej návšteve v zahraničí od nástupu do funkcie, v Prahe ho v stredu prijala česká hlava štátu Miloš Zeman. Obaja prezidenti sa po spoločnom rokovaní zhodli na tom, že sú na začiatku obojstranného priateľského vzťahu.

„V politike existuje pojem personálna chémia, čo znamená nadviazanie priateľských vzťahov a myslím, že dnešným stretnutím, ktoré bude pokračovať pracovným obedom, sme v tejto personálnej chémii veľmi pokročili. Samozrejme, že prezident Kiska skôr patrí, ak som dobre porozumel, k pravému stredu, ja sa označujem za ľavicového politika, ale nemyslím, že by to mala byť prekážka v našich vzájomných vzťahoch,“ vyhlásil na spoločnej tlačovej besede oboch prezidentov Zeman.

Česká hlava štátu nevidí problém ani v tom, že pred slovenskými prezidentskými voľbami otvorene podporil Kiskovho protikandidáta premiéra Roberta Fica. „Ani ja, ani Martin Schulz, ani François Hollande, ktorí práve preto, že sú ľavicoví politici, podporovali Roberta Fica, nie sú občania SR, nemajú právo voliť,“ dodal Zeman, podľa ktorého je úplne normálne, že pravicoví politici podporujú pravicových a ľavicoví zasa ľavicových.

„Nevidím v tom žiadnu prekážku v našich vzťahoch.“ Kým Miloš Zeman hovoril o chémii, Kiska spomínal súzvuk. „Oboch nás spája záujem ľudí našich krajín, to, čo potrebujú občania našich krajín. Tých tém je veľa a som rád, že na ne máme spoločné uhly pohľadu. Pán prezident to volá chémia, ja to volám ľudský súzvuk,“ vyhlásil slovenský prezident.

Obrazom: Prezident je na oficiálnej návšteve v Česku

Hlavy štátov sa zhodli, že vzťahy oboch krajín sú excelentné. Slováci aj Česi by však podľa nich mali popracovať na lepšom cestnom spojení, spolupracovať by mali aj v oblasti obrany či školstva a zdravotníctva. Zeman pripomenul svoj návrh, podľa ktorého by Poľsko, Maďarsko, Slovensko a Česko mali do V4 prizvať aj Slovinsko.

„Získal som aj istú podporu prezidenta Kisku,“ povedal. Kiska však v tejto otázke až tak jednoznačný nebol. „Budeme určite veľmi opatrne narábať so značkou V4, ktorá už má svoj zvuk, a s tým, ktoré krajiny prizývať,“ poznamenal.

Zeman tiež Kiskovi navrhol, aby spoločne bojovali proti zámeru Európskej komisie, ktorá chce podiel obnoviteľných zdrojov v štátoch EÚ vo výške 27 percent. „Myslím, že energetický mix, ktorý je veľmi podobný v ČR aj na Slovenku, nás zaväzuje k tomu, aby sme bojovali za zníženie tohto percenta,“ ukončil Zeman.

Andrej Kiska je na oficiálnej návšteve v Česku
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaFrançois HollandeMartin SchulzMiloš Zeman