Košice dostanú miliónovú pomoc, peniaze pôjdu aj na MHD

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mhd kosice
Košickú MHD čakajú dočasné dopravné obmedzenia. Foto: ilustračné, SITA/Marián Angelovič

BRATISLAVA/KOŠICE 9. júla (WEBNOVINY) – Návratnú finančnú pomoc vo výške 20 miliónov eur mestu Košice schválila v stredu vláda s lehotou splatnosti desať rokov. Ako vyplýva z materiálu predloženého vláde, mesto chce použiť peniaze predovšetkým na súvislé opravy miestnych komunikácií vrátane chodníkov, pričom rozsiahlejšie opravy komunikácií sa uskutočnili naposledy v rokoch 2005 až 2008.

Tohto roku by sa mali urobiť opravy za 2,35 milióna eur, opravy chodníkov za 500-tisíc eur. V rokoch 2015 až 2016 sa majú opraviť komunikácie za 10,7 milióna eur. Mesto chce na tieto účely použiť osem miliónov eur z návratnej finančnej pomoci. Súvislé opravy a rekonštrukcie komunikácií by na dlhý čas vyriešili kvalitu cestnej siete so zárukou minimálne na 10 rokov.

Trolejbusová doprava je zastaraná

V rámci dopravnej siete je v meste najvážnejšou položkou mestská hromadná doprava, ktorú obhospodaruje DPMK, a. s. ako 100 percent dcérska spoločnosť mesta. Mesto má tri zložky MHD – autobusy, električky a trolejbusy. Najmenej dobudovaná je trolejbusová doprava so zastaraným vozovým parkom a obrovskou investičnou náročnosťou, preto sa mesto rozhodlo prednostne riešiť autobusovú a električkovú dopravu.

DPMK v rámci projektového financovania z eurofondov v súčasnosti dokončuje nákup 122 autobusov a päť elektrobusov, čo je viac ako 50 percent obnova vozového parku. Zároveň prostredníctvom eurofondov kupuje 28 nových električiek. Mesto z eurofondov musí riešiť aj havarijný stav električkových tratí. V súčasnosti ide o realizáciu 1. etapy integrovanej koľajovej dopravy v objeme 40 miliónov eur a modernizáciu vybraných uzlov električkových tratí za 20 miliónov eur.

Trate električiek chcú modernizovať

Zároveň sa rozbieha projektová príprava komplexnej modernizácie električkových tratí a výstavba vozového depa. Na všetky tieto veľké rozvojové akcie, ktoré zmodernizujú a odstránia havarijný stav tratí a vozového parku, sú potrebné v rámci päťpercentného spolufinancovania veľké finančné zdroje, ktoré sú nad rámec bežných investičných možností mesta. V tejto súvislosti sa navrhuje poskytnúť z pôžičky štyri milióny eur.

Ďalšou prioritou je výstavba nového futbalového štadióna ako multifunkčného centra slúžiaceho všetkým Košičanom a širokému okoliu. Na území mesta Košice v súčasnosti nie je futbalový štadión, ktorý by spĺňal kritériá extraligy a konania medzinárodných futbalových zápasov.

Výstavba športového zariadenia celomestského významu by vytvorila podmienky pre rozvoj športu na území mesta a aj podporu mládežníckeho športu. Zároveň by išlo o multifunkčné využitie zariadenia na kultúrne a spoločenské podujatia. Okrem štyroch miliónov eur zo Slovenského futbalového zväzu mesto potrebuje finančnú pomoc minimálne osem miliónov eur, aby bola reálna realizácia tohto projektu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať