Andrej Kiska vymenoval ústavnú sudkyňu, Fico naňho útočí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kiska baricova
Sprava: Prezident Andrej Kiska a novovymenovaná sudkyňa Ústavného súdu SR Jana Baricová. Bratislava, 10. júl 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 10. júla (WEBNOVINY) – Za to, že Ústavný súd SR má jedenásť sudcov, zodpovedá podľa premiéra Roberta Fica prezident Andrej Kiska. Fico to povedal vo štvrtok na tlačovej besede.

Prezident Andrej Kiska zároveň vymenoval vo štvrtok do funkcie novej ústavnej sudkyne Janu Baricovú. „Budete hájiť hlavne občanov. Myslite na nich, keď budete rozhodovať o občianskych a ľudských právach, pri sporoch, keď sa bude rozhodovať o osude našej krajiny,“ vyhlásil prezident Kiska po tom, ako Baricová zložila v Prezidentskom paláci sľub. „Verím, že aj vašou prácou sa dôvera v justíciu podarí zlepšiť,“ dodal Kiska.

Baricová sa na prácu teší

Baricová po vymenovaní novinárom priznala, že sa na novú prácu teší. „Dúfam, že budem môcť využiť svoje skúsenosti a znalosti, ktoré si budem ešte prehlbovať, na posilnenie prvkov právneho štátu,“ vravela. „Viem, že bude o dvoch sudcov menej, čaká nás veľa práce. Ale nerobím si z toho problém,“ povedala Baricová.

Prezident Kiska 2. júla oznámil, že zo šestice kandidátov na ústavných sudcov zvolených v NR SR vymenuje len Baricovú. Ostatní kandidáti podľa Kisku nie sú dostatočne odborne spôsobilí na zastávanie postu sudcu ústavného súdu.

Rozvrh musia prispôsobiť

Kiska u nich podľa vlastných slov nezistil trvalý záujem o ústavné súdnictvo a ústavné právo. Prezident preto požiadal parlament, aby zvolil štyroch kandidátov, z ktorých vymenuje zvyšných dvoch chýbajúcich ústavných sudcov. Trojici ústavných sudcov sa skončilo funkčné obdobie 4. júla.

Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková médiám v paláci povedala, že rozvrh práce ústavného súdu musia teraz prispôsobiť na 11 sudcov. „Musíme sa zariadiť aj s jedenástimi sudcami,“ uviedla Macejková s tým, že na súde je momentálne približne 9700 nevybavených vecí.

Rozhodnutie prezidenta Kisku nevybrať troch kandidátov na sudcov či možné kroky parlamentu nechcela Macejková komentovať. Podľa jej slov nikto z odmietnutých kandidátov sťažnosť na ústavný súd doteraz nepodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaIvetta Macejková
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR