Vládny Smer nechce riešiť rómske problémy, konštatuje SDKÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Výdaj romovia
Výdajne potravín žnú u chudobných úspech. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 10. júla (WEBNOVINY) – Smer-SD nechce riešiť rómske problémy, v stredu 9. júla nepodporil tzv. malú rómsku reformu z dielne SDKÚ-DS. Tá mala byť prvým krokom k odstráneniu najpálčivejších problémov v marginalizovaných komunitách a v rómskych osadách, agentúru SITA informovala tlačová služba SDKÚ-DS.

K predkladateľom návrhu zákona, poslancom za SDKÚ-DS Ľudovítovi Kaníkovi a Viliamovi Novotnému, sa pridal aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák. „Nielenže sa pod návrh podpísal, v pléne ho tiež obhajoval a vysvetľoval, prečo je dobré, aby ho poslanci parlamentu schválili,“ píše sa v stanovisku.

„Smer už štvrtýkrát v tomto funkčnom období nepodporil v parlamente tzv. malú rómsku reformu SDKÚ-DS a to aj napriek tomu, že sme sa na všetkých riešeniach dohodli so splnomocnencom vlády pre rómske komunity, ktorý bol tentokrát spolupredkladateľom návrhu zákona,“ uviedol podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný.

Ako dodal, vládny Smer vlastne svojím hlasovaním vyjadril splnomocnencovi vlády nedôveru. Tzv. malá rómska reforma prinášala rad opatrení na to, aby sa pracovať oplatilo viac ako poberať sociálne dávky a aby zákony platili pre všetkých. Tieto opatrenia mali podľa SDKÚ-DS začať riešiť znepokojujúcu situáciu v marginalizovaných komunitách a v rómskych osadách.

„Otázne je, ako chce Smer riešiť rómsku problematiku, keď ich návrhy sú na Ústavnom súde SR a za opozičné nehlasuje. Obrátime sa preto na ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ministra práce Jána Richtera aj na splnomocnenca vlády pre rómske komunity a navrhneme im hľadanie spoločných riešení,“ doplnil Novotný.

Poslanci za Smer-SD v parlamente v stredu zamietli tzv. malú rómsku reformu.

VIAC SA DOČÍTATE TU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter PollákViliam Novotný
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky