Opozícia nechce obmedziť vývoz vody zo Slovenska, tvrdí Fico

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Predseda vlády Robert Fico počas tlačovej konferencie na tému: Predstavenie návrhu novely Ústavu SR o zákaze vývozu vody mimo územia SR. Bratislava, 10. júl 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 10. júla (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico chce zakázať vývoz vody zo Slovenska zmenou štvrtého článku slovenskej ústavy. Ako povedal vo štvrtok na tlačovej besede, ústavná zmena by znamenala prekážku, ktorú by nebolo možné prekonať.

„Preprava alebo prevod vody odobratej zo zdrojov podzemných vôd, z prírodných liečivých zdrojov, z prírodných zdrojov minerálnych vôd, zo zdrojov geotermálnych vôd, z vodných tokov a zo zdrojov povrchových vôd cez hranice SR sa zakazuje,“ to je znenie nového odseku článku 4 slovenskej ústavy, ktoré by mala schváliť vláda a následne parlament.

Výnimkou by bola voda vo fľašiach

„Hovoríme o vode pitnej, minerálnej, liečivých zdrojoch, geotermálnych vodách, o odbere vody z vodných tokov a zo zdrojov povrchových vôd,“ zdôraznil Fico. Podľa neho na základe takejto zmeny sa nebude môcť prevážať cez hranice voda ani rúrami, a ani cisternami. Výnimkou by bol vývoz vody, ktorá je na Slovensku spracovaná a zabalená do fliaš. Výnimkou by bola aj voda vyvezená na humanitárnu pomoc.

Po schválení ústavného zákona by sa podľa Fica pokračovalo v rokovaní o novele zákona o vodách. Fico upozornil, že jeho vláda ako prvá v histórii hovorí o vode ako strategickej surovine.

„Dnes platí, že voda sa dá vyvážať zo Slovenska. Už sa pripravoval vývoz vody zo Slovenska, preto sme sa rozhodli sprísniť schvaľovacie procesy. Urobili sme to, čo je dôležité pre ochranu vody. Opozícia nás obviňuje, že Slovensko to nepotrebuje. Opozícia nechce obmedzenie vývozu vody zo Slovenska. Vláda hovorí, zakážme vývoz vody, kým opozícia hovorí opačne, nedávajme zákazy, aby sa voda mohla vyvážať tak, ako je to teraz,“ vyhlásil Fico.

Parlament posunul novelu do druhého čítania

Parlament v stredu posunul do druhého čítania novelu zákona o vodách, podľa ktorej je voda surovina, ktorá podlieha národným záujmom a má strategický význam pre bezpečnosť štátu. Novela vypracovaná ministerstvom životného prostredia zdôrazňuje potrebu ochrany podzemných vôd v chránených vodných oblastiach s dôrazom na teritórium Žitného ostrova.

Po novom bude cez chránené územia zakázaná výstavba produktovodov. Preprava a prevod vody za hranice štátu má podliehať povoleniu zo strany štátu. Novela zavádza lehoty na povolenia odberu povrchových a podzemných vôd na 10 rokov. Tým sa má vytvoriť priestor pre ochranu vôd a ich spravodlivé rozdeľovanie.

Smer zavádza tvrdením, že chce chrániť vodu, tvrdí Most-Híd

Smer-SD podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára zavádza tvrdením, že chce chrániť vodu. Ako povedal dnes Bugár na tlačovej besede, iniciatíva Smeru na ústavnú ochranu vody má zádrhy.

„Premiér vie, že ústava je najvyšší zákon a nie je trhací kalendár. Návrh novely ústavy slúži na vydieranie opozície a na zakrytie zvýšenia DPH na dvadsať percent natrvalo,“ povedal Bugár. Podľa neho ak Smer-SD chce meniť ústavu, treba spraviť jej kompletnú novelizáciu. „Ak chcú zakázať prepravu vody, potom tam musí byť článok, že cez chránené územia sa nemôžu viesť produktovody,“ vyhlásil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico