V malej rómskej reforme je skrytý rasizmus, tvrdí iniciatíva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Romovia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 14. júla (WEBNOVINY) – Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák tzv. malú rómsku reformu z dielne SDKÚ-DS za rómsku reformu nepovažuje.

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol vo svojom stanovisku, rómsku reformu vníma ako komplex opatrení od oblasti bývania, vzdelávania, zamestnanosti až po zmenu sociálneho systému.

Pollák mal dva návrhy

„Na rokovanie parlamentu bola predložená zmena zákona o hmotnej núdzi, išlo o modernizáciu sociálneho systému, čiže nejde o žiadnu rómsku reformu,“ poznamenal.

Pollák mal podľa jeho slov na schôdzi dva návrhy. „Prvý sa týkal hazardu, ktorého zámerom bolo eliminovať hazardné hry pre ľudí poberajúcich dávku v hmotnej núdzi a druhý zmeny zákona v hmotnej núdzi,“ vysvetlil s tým, že ani jeden návrh mu neprešiel.

Iniciatíva je rada, že reformu neschválili

Neschválenie tzv. malej rómskej reformy Rómska iniciatíva Slovenska (RIS) privítala. Ako agentúru SITA informoval predseda strany Václav Kappel, RIS poslancom za Smer-SD ďakuje za to, že sa zachovali veľmi zodpovedne a bez predsudkov a diskriminačných prvkov tento návrh zamietli.

„V skutočnosti majú tieto návrhy skrytý podtón diskriminácie a rasizmu,“ doplnil. RIS preto vyzýva autorov právnej normy, aby prestali robiť populistickú politiku na úkor Rómov.

„Zaujímajte sa o vlastnú stranu, pretože vám klesajú preferencie, ale téma malá rómska reforma vás do parlamentu nedostane,“ poznamenal. Ako dodal, strana vyzýva vládu a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby Petra Polláka odvolali z funkcie splnomocnenca pre nezvládnutie postu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Pollák
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky