Mračná Slovensko neopustia, platia výstrahy pred povodňami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pocasie kravy repka burka zamracene dazd mraky pole
Viac ako 80% globálnej poľnohospodárskej pôdy využívame na chov dobytka. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 12. júla (WEBNOVINY) – Nad východným Slovenskom a Karpatami sa vlní studený front, ktorý postupuje len pomaly smerom na východ.

V sobotu o tom informuje stránka Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Shmú.sk.

Prvý víkendový deň bude oblačný až zamračený. Vo východnej polovici územia sa na mnohých miestach opäť vyskytne dážď, inde budú dážď alebo prehánky len ojedinelé. Na západnom a neskôr aj na strednom Slovensku má byť prevažne polooblačno.

Pocasie
Foto: www.shmu.sk

SHMÚ vydal v sobotu dopoludnia päť hydrologických výstrah najnižšieho, prvého stupňa. Platia pre okresy Liptovský Mikuláš, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Prešov a tiež pre povodie rieky Bodva v okrese Košice okolie.

SHMÚ zvlášť upozorňuje, že po vydaní výstrahy na nebezpečenstvo povodne sa neodporúča využívať vodné toky na rekreačnú plavbu. Prvý stupeň hydrologickej výstrahy upozorňuje na stúpanie vodných tokov – riek či potokov, ktoré sa môžu spôsobiť relatívne malé nebezpečenstvo a spôsobiť menšie škody na majetku.

Povodne
Foto: www.shmu.sk

V okrese Prešov hrozí podľa SHMÚ povodeň z trvalého dažďa a výstraha tu platí do 12:00. Pre trvalé dažde vydali výstrahu 1. stupňa aj pre okres Liptovský Mikuláš, kde platí do 13:00. Do 16:00 platí rovnaký, najnižší stupeň hydrologickej výstrahy v okresoch Kežmarok a Stará Ľubovňa na severe východného Slovenska.

Na juhu východného Slovenska sa pre trvalé dažde dvíha hladina rieky Bodva v okrese Košice okolie a výstraha 1. stupňa tu platí do 16:00.

Povodne
Foto: www.shmu.sk

Teploty budú príjemné napriek hrozbe povodní

SHMÚ na sobotu vydal aj výstrahu prvého stupňa pred povodňami, ktorá platí pre rieku Remjata na východnom Slovensku.

Najvyššia denná teplota vystúpi na 18 až 23, na juhu stredného a v južnej polovici západného Slovenska na 23 až 27 stupňov Celzia.

Teplota na horách vo výške 1500 metrov dosiahne okolo 12 stupňov Celzia. Fúkať bude slabý premenlivý, na juhozápade severozápadný vietor do 20 kilometrov za hodinu.

Počasie v nedeľu

V nedeľu bude nad vnútrozemím Európy pomaly stúpať tlak. Malo by sa preto príjemne otepliť. Napriek tomu bude cez deň polooblačno až oblačno a miestami stále hrozia prehánky.

Nočná teplota klesne na 15 až 10 stupňov Celzia, denná teplota naopak dosiahne 24 až 29, na severe miestami okolo 22 stupňov Celzia, pričom fúkať bude prevažne južný vietor od 5 do 20 kilometrov za hodinu.

Pocasie
Foto: www.shmu.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav