Slovensko-maďarské napätie bolo vážne, tvrdí po rokoch Bugár

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Béla Bugár
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 13. júla (WEBNOVINY) – Napätie v slovensko-maďarských vzťahoch bolo pred piatimi rokmi, keď vznikala strana Most-Híd, podľa jej predsedu Bélu Bugára dosť vážne.

Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, so Stranou maďarskej koalície (SMK) už neboli ochotné rokovať ani iné opozičné strany.

„Keď sme založili stranu, došlo k upokojeniu vzťahov. Nie je všetko vyriešené, ale upokojenie bolo cítiť,“ povedal, pričom pripomenul, že v tom období bolo viacero protestov na oboch stranách hranice.

„Pamätáme sa, čo robil Slota napríklad v Komárne. Toto skončilo a nielen tým, že Slota sa do parlamentu nedostal. Skončilo to aj preto, že sme začali problémy riešiť inak. Aj keď nehovorím, že sú vyriešené. Ale dokázali sme prijať oveľa lepšiu úpravu používania menšinových jazykov, ako keď SMK malo dvadsať poslancov v parlamente,“ zdôraznil Bugár.

Most-Híd podľa Bugára riešil za päť rokov existencie také veci, ktoré nikto neriešil. „Snažili sme sa pomôcť regiónu Rimavskej Soboty, ktorá je najtvrdšie skúšaným regiónom. Je tam najvyššia nezamestnanosť,“ povedal s tým, že doniesli do okresov najviac postihnutých nezamestnanosťou 15-tisíc nových pracovných miest.

Bugár však vidí aj negatíva, keď sa Most-Híd v roku 2010 dostal do vlády ako nová strana, prilepili sa na ňu hneď ľudia, ktorých nepoznali a neskôr spôsobovali problémy. „Museli sme sa s nimi rozlúčiť. Dnes je strana stabilná. Povedali sme, čo chceme a ako riešiť. Sme čitateľnou stranou pre našich partnerov aj sympatizantov,“ uviedol.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla Bugár
Firmy a inštitúcie Most-Híd