Slovensko sa stále nevyrovnalo s minulosťou, tvrdí Jurinová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlajka slovensko cesko
ilustračné foto Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 12. júla (WEBNOVINY) – Slovensko sa podľa podpredsedníčky NR SR Eriky Jurinovej (OĽaNO) do dnes nevyrovnalo s minulosťou a z toho plynú mnohé problémy. Jurinová vyrovnanie s minulosťou odporučila kubánskym aktivistom, ktorí tento týždeň navštívili Slovensko a došli aj na pôdu Národnej rady SR.

„Pre nás je veľmi dôležité počúvať príbehy týchto ľudí, pretože na Slovensku sme akosi prirýchlo zabudli na to, ako sme žili v čase neslobody,“ uviedla pre agentúru SITA Erika Jurinová v reakcii na to, ako hostia popisovali podmienky na Kube. „Odporúčam im, aby sa, keď dôjde v ich krajine k skutočnej zmene režimu, riadne vyrovnali s minulosťou,“ dodala.

K zmenám na Kube dochádza len pomaly

Kubánci hovorili o tom, že postupne v krajine dochádza k zmenám, ale sú veľmi pomalé a len čiastkové. V obmedzenej miere už môžu Kubánci napríklad podnikať, ale pokiaľ ide o dodržiavanie ľudských práv – tam sa podľa nich nemení vôbec nič.

Všetci traja – 36-ročná Luzbely Escobar Pérez, 26-ročný Victor Ariel González Celaya a 43-ročný Francis Sanchez Rodriguez – pridali mnohé príklady toho, ako ich prenasleduje polícia a ako sa im režim vyhráža.

Na druhej strane spomenuli, že očakávania na zmenu režimu sú v krajine zo strany bežných ľudí výrazné.

Zlepšením je už aj ich vycestovanie

Poslankyni NR SR za OĽaNO Jane Šípošovej ich rozprávanie pripomenulo situáciu v Československu po roku 1968, ale vyjadrila presvedčenie, že príbeh Kuby sa skončí inak ako vtedajšie udalosti v našej krajine a to aj preto, že kubánsky režim je výrazne osamotený, čo bolo na konci 60-tych rokov v Európe iné.

„Ako dcéra politického väzňa si veľmi dobre viem predstaviť, ako s nimi režim zachádza,“ uviedla Šípošová pe agentúru SITA.

Kubánci pricestovali na Slovensko na pozvanie občianskeho združenia Človek v ohrození. Do stredy sa budú stretávať s odborníkmi z oblasti médií, s aktívnymi novinármi a zástupcami slovenskej štátnej správy a samosprávy. Ich cieľom je získať zručnosti v budovaní občianskej spoločnosti a najmä v robení nezávislej žurnalistiky.

To, že mohli vycestovať z krajiny, je jedným z mála zlepšení, ktoré nastali po stiahnutí sa Fidela Castra z verejného života, keď funkciu prezidenta prebral jeho brat Rául Castro.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Erika JurinováRaúl Castro