Reči o priestore pre liberálov v NOVA sú frázy, tvrdí Kollár

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jozef Kollár
Podpredseda strany Nová väčšina Dohoda (NOVA) a poslanec NR SR, zároveň kandidát do Európskeho parlamentu Jozef Kollár. Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 13. júla (WEBNOVINY) – Všetky reči o zotrvávajúcom priestore pre liberálov v NOVA sú podľa predsedu dnes už zaniknutej liberálnej frakcie Jozefa Kollára frázami. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, ťažko je hovoriť po zmenách stanov, ktorými boli zrušené frakcie, o nejakom priestore.

„Bol dohodnutý kľúčový princíp, na ktorom bola postavená fúzia. Tento princíp zanikol,“ povedal Kollár. Pravica je podľa neho tak fragmentovaná, že ak tu po roku 2016 nechce mať vládu jednej strany, alebo vládu Smeru s jednou kolaborujúcou stranou, tak treba čím skôr začať vnímať potrebu spájania. „Do parlamentných volieb veľa času nezostáva,“ konštatoval.

Bolo potrebné zabojovať

Lipšic tvrdil, že zmenou stanov chcel dosiahnuť vyššiu akcieschopnosť strany. „Za rok som nezažil ani jednu konkrétnu udalosť, kde by existencia troch frakcií vytvorila nejaký blokačný mechanizmus, alebo viedla k nedohode. Asi mal Lipšic od fúzie nereálne očakávania. Ak si myslel, že preferencie pôjdu hore raketovo, to sa nenaplnilo. Možno je to u neho istá miera frustrácie, že sa jeho očakávania nenaplnili,“ vyhlásil Kollár s tým, že keď sa niečo nenaplní po dvanástich mesiacoch, netreba pristupovať k nezvratným rozhodnutiam. „Bolo potrebné zabojovať,“ dodal.

Lipšic chcel znížiť počet podpredsedov

Republiková rada hnutia NOVA 28. júna v Detve schválila návrh predsedu Daniela Lipšica na zmenu stanov. Lipšic navrhol zrušenie ideologických frakcií v strane a zníženie počtu podpredsedov. Lipšic navrhol, aby sa nimi stali Jana Žitňanská, Marcel Klimek a Gábor Grendel, ktorých členovia aj zvolili. Liberáli s návrhom Lipšica nesúhlasili.

Liberáli, ktorí prišli do NOVA, najskôr vystúpili zo strany SaS 16. apríla 2013. Vtedy z SaS vystúpilo päť poslancov NR SR a približne 75 členov. Zo SaS odišli poslanci Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba. Všetci zároveň vystúpili z poslaneckého klubu SaS.

Následne oznámili, že zakladajú liberálnu platformu Liberálna dohoda, ktorá mala fungovať ako občianske združenie. Piati poslanci potom 25. mája vstúpili do strany Daniela Lipšica NOVA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel KrajcerGábor GrendelJana ŽitňanskáJozef KollárJuraj DrobaJuraj MiškovMartin Chren