Europoslankyni Smolkovej prekáža, že v NR SR nemá kde sedieť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Monika Smolková
Poslankyňa za Smer-SD Monika Smolková. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 14. júla (WEBNOVINY) – Poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Smolková (Smer) sa nepodpíše pod list slovenských europoslancov, v ktorom požiadajú predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer) o vystupovanie v Národnej rade SR, aj preto, lebo v parlamente pre nich nie je miesto na sedenie.

„Ja si neviem predstaviť pri dnešnej situácii, keď je 18 nezaradených poslancov, ktorí obsadili tie voľné miesta v rámci rokovacej sály, aby sme my europoslanci, pokiaľ budeme chcieť vystupovať, sedeli na balkóne alebo na chodbe, pretože momentálne tam nemáme priestor ani na sedenie,“ povedala Smolková agentúre SITA. Europoslankyňa navrhovala s predsedom parlamentu najskôr rokovať o podmienkach, za akých by v národnej rade vystupovali.

Prekáža jej, že s nápadom prišiel Sulík

Okrem toho jej príde scestné písať list predsedovi z vlastnej strany. Prekáža jej aj to, že s nápadom prišiel práve Richard Sulík (SaS), ktorý podľa nej ako predseda parlamentu pretrhol nitky medzi národnou radou a europarlamentom.

„Keď sa stal predsedom NR SR, tak zrušil stále zastúpenie národného parlamentu v Európskom parlamente. On to vtedy dôvodil tým, že ušetril financie, lebo tá pani, ktorá tam bola, brala veľké peniaze. Ale tam nešlo o peniaze, sme jediná krajina, ktorá nemá také zastúpenie z EÚ 28. Keď tam teraz prídu národní poslanci, sú stratení, nemá ich kto sprevádzať, nemá to kto usmerňovať,“ vysvetlila.

List nepodpíše, ale v parlamente chce rozprávať

Hoci sa Smolková pod list určite nepodpíše, do národnej rady bude chodiť rozprávať aj ona. „Ja nie som proti tomu, aby sme tam vystupovali,“ ukončila.

Pod list sa pravdepodobne nepodpíše ani Boris Zala zo Smeru, ostatní 11 europoslanci iniciatívu privítali. Podľa Sulíka by slovenskí europoslanci mohli v národnom parlamente vystúpiť dvakrát ročne. Do rozpravy by ich na požiadanie zaradil predseda parlamentu Pavol Paška.

Rovnako Sulík navrhuje, aby sa europoslanci mohli zúčastňovať na rokovaniach výborov národnej rady a vystúpiť tam. Zasadnutia eurovýboru by sa preto mohli konať v piatok, aby sa na nich mohli zúčastniť aj slovenskí europoslanci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Boris ZalaMonika SmolkováPavol PaškaRichard Sulík
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky