Rektori tlačia na vládu, chcú vyššie platy pre nepedagógov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 14. júla (WEBNOVINY) – Vysoké školy žiadajú o peniaze na platy nepedagogických zamestnancov. Školskí odborári totiž ešte minulý rok vyrokovali so zástupcami vlády pre nepedagógov päť percent k platu, peniaze však školám na takéto zvyšovanie chýbajú.

„My žiadame ministerstvo, aby našlo zdroje zo štátneho rozpočtu na dofinancovanie tých piatich percent. Boli by sme radi, keby sa to mohlo blížiť k piatim miliónom eur,“ povedal pre agentúru SITA predseda Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil. Rektori sa minulý týždeň stretli s novým ministrom školstva Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a predstavili mu svoje návrhy k financovaniu.

Verejné školy dostali menej ako pred rokom

Verejné vysoké školy v tomto roku dostali celkovo 442,3 milióna eur, čo je menej ako v roku 2013, keď si rozdelili 443,4 milióna eur. Zároveň ale mali od januára povinnosť zvyšovať platy všetkým zamestnancom o 16 eur, zaväzuje ich k tomu nariadenie vlády. Okrem toho by mali pridať ešte tri percentá k platu učiteľom aj päť percent nepedagógom, čo je súčasťou dohody vyrokovanej odborármi s vládou.

Vysoké školy upozorňovali, že majú menej peňazí a zároveň majú zamestnancom pridať na platoch, čo môže viesť aj k prepúšťaniu. Problém bol aj v tom, že školy peniaze na tento rok nedostali v januári, ale fungovali do apríla v rozpočtovom provizóriu, keď im rezort školstva posielal peniaze na jeden mesiac. „Tri mesiace sme museli tápať a nemohli sme robiť nič. To, čo sme na plate pridali, to sme potom zamestnancom aj zobrali na osobnom ohodnotení,“ uviedol predseda Rady vysokých škôl Viktor Smieško ešte v apríli, keď opisoval, ako školy prežívali zo dňa na deň.

Ucitel skola skolaci
Foto: SITA/Diana Černáková

Päťpercentné navýšenie platov

Rektorská konferencia teraz žiada zabezpečiť zdroje zo štátneho rozpočtu na dofinancovanie päťpercentného navýšenia tarifných platov nepedagogickým zamestnancom. K nim patria napríklad aj výskumníci, ale aj napríklad upratovačky. Ministerstvo školstva neodpovedalo, či vysokým školám zabezpečí peniaze pre nepedagógov. Jeho hovorca Michal Kaliňák uviedol, že s predstaviteľmi vysokých škôl sa Pellegrini dohodol na pokračovaní rokovaní ešte počas letných prázdnin. „Tieto témy sú preto nateraz otvorené,“ dodal.

Rektori žiadali na stretnutí s ministrom aj ďalšie zmeny vo financovaní. „V diskusii rektori a rektorky potvrdili, že nie je v ich záujme prepúšťať zamestnancov a že ide o krajné riešenie vzniknutej situácie,“ uviedol Kropil. Školy totiž od januára pre nedostatok peňazí robili viaceré racionalizačné opatrenia, niektoré podľa šéfa rektorskej konferencie už aj prepúšťali.

Rektori chcú úpravy v dotačnej zmluve

Rektori po diskusii navrhujú ministerstvu školstva upraviť dotačnú zmluvu, podľa ktorej dostali financie. Termín a spôsob vyplatenia prostriedkov vyčlenených ministerstvom na trojpercentné zvyšovanie platov vysokoškolských učiteľov by mal byť v kompetencii každej verejnej vysokej školy. Vyplatené by mali byť formou osobného príplatku alebo odmeny.

To by umožnilo školám navýšenie platu učiteľom vyplatiť nie každý mesiac, ale aj neskôr za dlhšie obdobie. „Dotačné zmluvy pre školy sa totiž podpisovali až v apríli, to znamená, že prvé mesiace v roku neboli splácané,“ hovorí Kropil. Rektori chcú zároveň explicitne ustanoviť, aby sa zvyšovanie platov týkalo taríf, teda základných platov.

„Aby sa to viazalo k tarifám a nie k tomu, čo dostávali zamestnanci vlani, lebo v tom mali aj odmeny z rôznych projektov, a teda tá suma by bola vyššia,“ vysvetľuje šéf rektorskej konferencie. Rektori chcú dať zároveň rezortu aj istú záruku, že viac peňazí učiteľom vyplatia. V prípade, že verejná vysoká škola financie určené na platy neposkytne, v roku 2015 jej znížia objem dotácie o sumu zodpovedajúcu nevyplateným prostriedkom. „Tým sú ministerstvo aj odborári istené, že učitelia dostanú to dohodnuté navýšenie,“ dodáva Kropil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Michal Kaliňák
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR