Jedenásť ústavných sudcov rozdelia do troch senátov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kladivko
Foto: mup.vladars.net

KOŠICE 16. júla (WEBNOVINY) – Jedenásť sudcov Ústavného súdu SR je od pondelka rozdelených do troch senátov. Plénum v pondelok na neverejnom zasadnutí prijalo dodatok k rozvrhu práce.

„Zmeny v rozvrhu práce si vyžiadalo ukončenie dvanásťročného funkčného obdobia troch sudcov ústavného súdu Jána Auxta, Juraja Horvátha a Jána Lubyho k 4. júlu 2014 a vymenovanie novej sudkyne Ústavného súdu SR Jany Baricovej prezidentom Andrejom Kiskom 10. júla 2014 na obdobie nasledujúcich dvanástich rokov,“ uvádza sa v tlačovej informácii, ktorú zverejnili na webstránke súdu. Juraj Horváth v utorok 8. júla vo veku 67 rokov zomrel.

V prvom senáte sú traja sudcovia, vo zvyšných dvoch senátoch štyria sudcovia. Senáty pracujú pri jednotlivých pridelených veciach v zložení po troch sudcoch. Nová ústavná sudkyňa Baricová je v treťom senáte, kde je aj predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková.

Plénum ústavného súdu tiež rozhodlo, že jednu tretinu neskončených vecí po trojici bývalých sudcov pridelia Baricovej. Zostávajúce prípady rozdelí predsedníčka Macejková po prerokovaní v pléne ostatným sudcom. Samotná Macejková dostane pätinu vecí z počtu, ktorý by inak pripadol na jedného ústavného sudcu.

Prezident Kiska 2. júla oznámil, že zo šestice kandidátov na ústavných sudcov zvolených v NR SR vymenuje len Baricovú. Ostatní kandidáti podľa Kisku nie sú dostatočne odborne spôsobilí na zastávanie postu sudcu ústavného súdu. Kiska u nich podľa vlastných slov nezistil trvalý záujem o ústavné súdnictvo a ústavné právo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivetta MacejkováJuraj Horváth
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR