Výroba zbraní nie je podľa Fica v rozpore s ľudskými právami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Novákoch otvorili česko slovenský závod na výrobu ručných zbraní
Generálny riaditeľ CZ - Slovensko Petr Odehnal (vľavo), premiér SR Robert Fico (v strede) a minister hospodárstva SR Pavol Pavlis (vpravo) počas otvorenia nového výrobného závodu CZ – Slovensko, ktorý je významnou investíciou podniku Česká zbrojovka na Slovensku. Nováky, 15. júl 2014. Foto: SITA/Martin Havran

NOVÁKY 15. júla (WEBNOVINY) – Nový spoločný česko-slovenský závod na výrobu ručných zbraní, ktorý v utorok otvorili v areáli Vojenského opravárenského podniku Nováky, má byť podľa premiéra Roberta Fica prvou lastovičkou pri oživení zbrojárskeho priemyslu.

V závode spoločnosti CZ Slovensko už pracuje prvých 65 ľudí, do konca roka by ich malo byť dvesto a budúci rok chce zbrojovka vytvoriť v Novákoch aj vývojové centrum.

Slovensko sa vracia na zbrojárske pole

„Verím, že zručnosť našich ľudí a značka CZ dohromady vytvoria priestor na to, aby táto iniciatíva bola maximálne úspešná. Vítam, že Slovensko sa touto spoločnou investíciou vracia na pole zbrojárske, kde zohrávalo v minulosti veľmi dôležitú úlohu a tento komponent, ktorým začíname, by mohol byť prvou lastovičkou, ktorá by sa mohla v budúcnosti pretaviť do významnejších aktivít,“ povedal Fico.

Český premiér Bohuslav Sobotka považuje spoločný zbrojársky závod za veľmi významný krok na ceste k prehĺbeniu vzájomnej spolupráce. „Chcem potvrdiť, že uherskobrodská Česká zbrojovka patrí k národnému striebru českého priemyslu a slovenské Nováky sú lokalitou s dlhou tradíciou zbrojárskej výroby s kvalifikovanou pracovnou silou. Som preto presvedčený, že tento projekt bude úspešný a že naň nadviaže spolupráca aj v ďalších oblastiach,“ povedal Sobotka.

Obrazom: Otvorenie zbrojovky v Novákoch

Konkurencia je veľmi ostrá

Premiér Robert Fico už neverí, že výroba zbraní je v rozpore s ľudskými právami a Slovenská aj Česká republika majú podľa neho morálne právo sa opäť uchádzať o trhy v zahraničí.

„V rokoch 1990 a 1991 sa nás niektorí politici, vtedy ešte v Československu, snažili presvedčiť, že výroba zbraní je v rozpore s ľudskými právami a tlačili slovenské a české zbrojovky do zastavenia výroby. A najmä tie krajiny, ktoré nás najviac kritizovali pre výrobu zbraní, okamžite obsadili trhy, ktoré vtedy Československo malo. Preto ja už neverím týmto vyhláseniam a Slovenská aj Česká republika majú morálne právo sa opäť uchádzať o trhy v zahraničí a majú právo byť chytrejšie,“ povedal Fico.

„V oblasti obranného priemyslu máme konkurencieschopné výrobky a trh Českej a Slovenskej republiky dohromady je príliš malý na to, aby sme boli schopní tieto výrobky udržať a do budúcna modernizovať a rozvíjať. Je teda evidentné, že musíme uspieť na globálnych trhoch, konkurencia je veľmi ostrá a spolupráca výrobných kapacít v Českej a Slovenskej republike je preto veľmi logická,“ dodal český premiér Bohuslav Sobotka.

V Novákoch otvorili česko slovenský závod na výrobu ručných zbraní
Foto: SITA/Martin Havran

Ministri obrany podpísali deklaráciu

Popri otvorení spoločného česko-slovenského zbrojárskeho závodu podpísali ministri obrany Martin Stropnický (ČR) a Martin Glváč (SR) Deklaráciu o spolupráci pri vytváraní podmienok pre obstarávanie ručných zbraní.

„Môžeme akokoľvek vykladať obsah tejto deklarácie, ale určite je to zbližovanie Českej republiky a Slovenskej republiky v produkcii, ktorá bola do 90-tych rokov minulého storočia tak dôležitá pre celé Československo,“ povedal Fico.

Podľa Sobotku Česká republika vyjadrila v tejto deklarácii pripravenosť zdieľať so slovenskou stranou svoje informácie a skúsenosti, ktoré získala pri prezbrojovaní na nové typy ručných zbraní a poskytnúť slovenským ozbrojeným silám taktiež poradenstvo, ak by sa Slovensko rozhodlo zaviesť do svojej výzbroje rovnaké typy zbraní.

Rovnaké zbrane by posilnili súčinnosť

„A ak by boli armády obidvoch zemí vybavené rovnakými zbraňami, umožnilo by to praktické posilnenie súčinnosti a samozrejme, že by to zjednodušilo napríklad aj spoločné nasadenie v zahraničných misiách. Ručné zbrane českej výroby sa vo výzbroji Armády Českej republiky veľmi dobre osvedčili,“ povedal Sobotka, podľa ktorého je spolupráca v oblasti obrany a bezpečnosti dôležitým aspektom česko-slovenských vzťahov.

„Chcem potvrdiť, že máme tiež záujem usilovať o súčinnosť v oblasti ochrany vzdušného priestoru, krízového riadenia, spoločných akvizícií materiálov, modernizácie výzbroje a výstroje a tiež v oblasti výcviku a vzdelávania,“ dodal český premiér.

V Novákoch otvorili česko slovenský závod na výrobu ručných zbraní
Foto: SITA/Martin Havran

Česká zbrojovka investuje v Novákoch

Česká zbrojovka Uherský Brod investuje do nového spoločného česko-slovenského závodu na výrobu ručných zbraní CZ Slovensko, ktorý v utorok otvorili v areáli Vojenského opravárenského podniku Nováky, tri až štyri milióny eur.

Ako pre agentúru SITA ďalej uviedol generálny riaditeľ Českej zbrojovky Lubomír Kovařík, v závode už pracuje prvých 65 ľudí a do konca roka by ich malo byť dvesto, pričom presnej strojárenskej výrobe budú nových zamestnancov učiť v Uherskom Brode.

„V tomto regióne je dlhodobá tradícia vojenskej výroby. Predpokladáme, že investície dosiahnu okolo troch až štyroch miliónov eur a že najneskôr do konca budúceho roka tu bude aj kompletné výskumno-vývojové centrum pre niektoré z našich dielov,“ uviedol Kovařík.

Na vytvorení spoločného česko-slovenského závodu CZ Slovensko sa Česká zbrojovka podieľa 51 percentami a spoločnosť MSM Martin ako nájomca Vojenského opravárenského podniku Nováky 49 percentami. MSM Martin si podnik VOP Nováky prenajal od slovenskej vlády v roku 2013 na dvadsať rokov za 240-tisíc eur ročne.

Podľa Kovaříka uherskobrodská Česká zbrojovka v súčasnosti napríklad dodáva rádovo tisíce zbraní mexickým ozbrojeným zložkám a aktuálne sa chce zúčastniť aj tendra na výrobu 160-tisíc útočných pušiek pre Francúzsko. Česká zbrojovka je jednou z najväčších českých zbrojárskych firiem, okrem produkcie zbraní v materskom závode vyrába v Brne aj zbrane pre šport a lov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bohuslav SobotkaMartin GlváčRobert Fico