Právnik dostal dva roky za spreneveru peňazí z eurofonodov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

BANSKÁ BYSTRICA 15. júla (WEBNOVINY) – Trest dva roky odňatia slobody podmienečne a peňažný trest desaťtisíc eur dostal 31-ročný právnik Stanislav Beňo z Nitry za zločin poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev. Protiprávne konanie právnika súvisí s Projektom testovania a tvorby pracovných miest v obci Gánovce, na ktorý sa malo použiť viac ako tristotisíc eur.

Beňo poškodil európske spoločenstvo ako prezident Občianskeho združenia pre rozvoj cestovného ruchu a športu v regióne Vysoké Tatry. Vyčíslená škoda pre Európsky sociálny fond a štátny rozpočet Slovenskej republiky predstavuje viac ako 115-tisíc eur. Beňo priznal, že skutok spáchal a s prokurátorkou Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú schválil senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici.

Mala sa zvýšiť zamestnanosť rómskych komunít

Pôvodne prezidentkou občianskeho združenia bola Beáta F., ktorá uzavrela s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny v júni 2006 zmluvu o poskytnutí nenávratného príspevku vo výške takmer 305-tisíc eur. Za to malo združenie uskutočniť v podtatranskej obci Gánovce Projekt testovania a tvorby pracovných miest zameraný na zvýšenie zamestnanosti rómskych komunít a nezamestnaných ľudí bez vzdelania. Projekt sa mal uskutočniť do konca júna 2011.

Na základe žiadosti dostalo združenie v auguste 2010 od Fondu sociálneho rozvoja zálohu 115-tisíc eur na plánované aktivity. Do pol roka sa tieto financie mali zúčtovať a zdôvodniť, ale Beáta F. to neurobila a vo februári 2011 sa funkcie prezidentky občianskeho združenia vzdala.

Peniaze previedol na účet súkromnej spoločnosti

Prezidentom združenia sa potom stal JUDr. Stanislav Beňo. Bez toho, aby preukázal požadované zúčtovanie zálohovej platby na projekt, postupne previedol peniaze z účtu občianskeho združenia na účet súkromnej spoločnosti v inej banke. Tým spáchal zločin poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev.

Európsky sociálny fond tak poškodil o 98 470 eur a štátny rozpočet Slovenskej republiky o 17 377 eur.

Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá. Skúšobnú dobu podmienečného odsúdenia právnika súd stanovil na tri roky.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny s jeho nárokom na náhradu škody súd odkázal na občianske súdne konanie. Spolu s Beňom prokurátor žaloval aj prvú prezidentku občianskeho združenia Beátu F. Tá však na rozdiel od svojho nástupcu odmietla tvrdenie obžaloby, preto senát o jej vine rozhodne na hlavnom pojednávaní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia