V Košiciach vyrástla nová zelená budova

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
EcoPoint: Nová administratívna budova zo zdravým pracovným prostredím Foto: DELTA Projektconsult

BRATISLAVA 16. júla (WBN/PR) – V decembri minulého roku bolo oficiálne dokončené nové administratívne centrum EcoPoint, ktoré vyrástlo za necelých 18 mesiacov vo východnej časti Košíc. Je to jedna z prvých trvalo udržateľných budov na východnom Slovensku, ktorá bola navrhnutá s dôrazom na ekonomické a environmentálne hľadisko.

Administratívna budova sa pýši strieborným predcertifikátom nemeckého certifikačného systému DGNB. V súčasnosti sa pracuje na dokončení procesu certifikácie budovy podľa amerického certifikačného systému LEED. Budova vďaka zdravému pracovnému prostrediu, nízkym prevádzkovým nákladom a priaznivej dopravnej dostupnosti ašpiruje na stupeň Gold.

Za technickú podporu ako aj krízový manažment, ktorý dohliadal na finálnu technickú a ekonomickú rovnováhu použitých technológií, vrátane vzájomnej komunikácie medzi zúčastnenými firmami zodpovedala spoločnosť DELTA Projektconsult Slovakia, ktorá má v rámci Európy bohaté skúsenosti s realizáciou udržateľných budov najmä v Rakúsku.

Nielen atraktívna lokalita, ale aj nízke prevádzkové náklady

Objekt má v nadzemných podlažiach základný dispozičný tvar písmena L. Je posadený na mohutnom podstavci, ktorý tvorí hromadná garáž v dvoch podzemných podlažiach. Hlavná dominantná šesťpodlažná budova je orientovaná pozdĺž osi v severojužnom smere a povedľa ulice Magnezitárska sa k nej pričleňuje päťpodlažná užšia časť.

Budovu by mali v ďalších etapách výstavby doplniť ešte ďalšie dve takmer identické budovy. Atraktivita administratívnych priestorov je pre nájomcu daná nielen svojou lokalitou, ale aj použitými materiálmi, novými technológiami a inteligentným systémom vykurovania a chladenia, ktoré objektu zabezpečí až o 30% nižšie prevádzkové náklady v porovnaní s klasickou modernou výstavbou. Projekt počíta aj so zelenou plochou na streche, ktorá vytvorí odpočinkové átrium a oddychovú zónu s možnosťou posedenia.

Informácie o projekte

Investor: EcoPoint s.r.o.

Celková podlahová plocha hlavného stavebného objektu: 10 501,70 m2

Generálny projektant: PROMA s.r.o.

DELTA Projektconsult: Risikomanagement – riadenie rizík termínov a nákladov stavebného projektu

Termín výstavby: 7/2012 – 12/2013

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie DELTA Projektconsult Slovakia