Obrazom: Kiska je vo Viedni, hovoril o sankciách pre Rusko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska navštívil Viedeň, privítal ho prezident Fischer
Sprava: Rakúsky prezident Heinz Fischer a prezident SR Andrej Kiska na tlačovej besede pri príležitosti oficiálnej návštevy slovenského prezidenta v Rakúsku. Rakúsko, Viedeň, 17. júl 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

VIEDEŇ 17. júla (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska, ktorý je na svojej prvej oficiálnej návšteve Rakúska, vo štvrtok počas stretnutia s prezidentom Heinzom Fischerom zdôrazňoval, že je preňho dôležitý boj proti korupcii a za zlepšenie vymožiteľnosti práva.

Uviedol to Fischer na spoločnej tlačovej besede hláv štát. „To isté platí aj pre Rakúsko. Myslím si, že žiadna krajina nemôže povedať, že v tejto veci je všetko v poriadku,“ vyhlásil Fischer.

Obrazom: Andrej Kiska navštívil Viedeň, privítal ho prezident Fischer

Rakúsko je podľa prezidenta inšpiráciou

Rakúskych novinárov zaujímalo, čo chce Kiska v prezidentskom úrade dosiahnuť. „Najdôležitejšie je vracať dôveru ľudí v štát, v to, že ľudia, ktorí zastupujú štát, a politici, sú vo svojich funkciách preto, aby pomohli ľuďom a aby štát slúžil pre nich,“ odpovedal im Kiska. Slovenská hlava štátu okrem iného podotkla, že Rakúsko môže byť v mnohých oblastiach pre Slovenskom inšpiráciou a vzorom. Slovenský prezident ocenil rakúske školstvo, prepojenie vedy a výskumu s praxou či rešpekt k životnému prostrediu.

Hlavy štátov sa zhodli, že vzťahy medzi oboma krajinami sú na veľmi dobrej úrovni. „Rakúsko je druhým najväčším investorom na Slovensku. Súvisí to určite aj s tým, že na Slovensku vidno veľké snahy o rozvoj,“ poznamenal Fischer. Vzťahy sa však podľa neho dobre vyvíjajú aj v politickej rovine.

Slovenská hlava štátu má na programe aj stretnutie so spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom a s primátorom mesta Viedeň Michaelom Häuplom. Kiska, ktorý sa stal prezidentom 15. júna, už má za sebou oficiálnu návštevu Českej republiky aj Poľska. Stretol sa tiež s maďarským prezidentom na pracovnej ceste v Budapešti.

Andrej Kiska navštívil Viedeň, privítal ho prezident Fischer
Foto: SITA/Ján Slovák

Prezident Kiska hovoril aj o sankciách pre Rusko

Ak Rusko porušuje dohody, sankcie Európskej únie (EÚ) voči nemu sú nutné, v súčasnosti však netreba robiť žiadne ďalšie rázne kroky, vyhlásil slovenský prezident Andrej Kiska počas štvrtkovej oficiálnej návštevy Rakúska. „Netreba robiť žiadne rázne kroky.

Andrej Kiska navštívil Viedeň, privítal ho prezident Fischer
Foto: SITA/Ján Slovák

Postup sankcií, ktorý sa postupne zvyšuje na základe toho, ako sa vyvíja situácia, osobne pokladám za dostatočný. Som presvedčený o tom, že ak dochádza k porušeniu dohôd, sankcie sú potrebné a nutné,“ povedal Kiska na spoločnej tlačovej besede s rakúskym prezidentom Heinzom Fischerom.

Kiska zdôraznil, že pri riešení konfliktov je vždy potrebná komunikácia a dialóg. Komunikácia s partnerom sa však podľa neho vždy opiera o slovo dôvera. „Ak diskutujeme s partnerom, musíme mať dôveru, aby sme vedeli, že slová, ktoré za stolom padnú, budú skutočne platiť. A v prípade, že tie slová neplatia, treba uvažovať o tom, ako tie slová posilniť reálnym činom,“ dodal.

Podľa rakúskej hlavy štátu je dôležité stanoviť si jasné hranice v prípadoch porušenia medzinárodného práva, k čomu po anexii Krymu Ruskom došlo. „Súčasne však treba v prvom rade hľadať riešenia pri rokovacom stole a hľadať rozumné úpravy vo vzťahu EÚ a Ruska,“ myslí si Fischer. Sankcie by podľa neho mali byť vždy až posledným riešením. Aj napriek tomu, že Fischer je predovšetkým zástanca rozhovorov a rokovaní, uznáva, že sankcie sú aj momentálne nevyhnutné.

Spojené štáty zaviedli v stredu zatiaľ najprísnejšie hospodárske sankcie voči Rusku a lídri EÚ zasa rozhodli, že blok sankcie taktiež sprísni a rozšíri.

Rusko vo štvrtok nové sankcie ostro odsúdilo. Ministerstvo zahraničia vo vyhlásení konštatuje, že rozšírenie sankcií je „primitívnym pokusom o pomstu za vývoj na Ukrajine, ktorý nezodpovedá predstavám Washingtonu“.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska