Za štyri roky stratilo slovenské občianstvo cez osemsto ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pas cestovny
ilustračné foto Foto: SITA/Rastilav Čépe

BRATISLAVA 19. júla (WEBNOVINY) – Za štyri roky platnosti zákona o občianstve, ktorý bol reakciou na maďarský zákon o dvojakom občianstve, prišlo o slovenské občianstvo 855 ľudí.

Od 17. júla 2010, odkedy je v zákone povinnosť oznamovať nadobudnutie cudzieho štátneho občianstva, stratilo do pondelka 14. júla 2014 naše občianstvo nadobudnutím iného občianstva 373 mužov a 482 žien. Údaje poskytol agentúre SITA tlačový odbor ministerstva vnútra.

Najviac Slovákov získalo české občianstvo

Najviac Slovákov prijalo za spomínané obdobie české občianstvo – 325. Nemecké získalo 171 osôb, rakúske 119 a britské 74. V prospech maďarského občianstva sa slovenského vzdalo 55 ľudí.

Súčasné znenie zákona o občianstve, ktoré umožňuje stratu štátnej príslušnosti, presadila v roku 2010 vláda Roberta Fica ako reakciu na maďarský zákon o dvojakom občianstve.

Chystá sa novela o občianstve

Ten totiž umožnil, aby občianstvo Maďarska získali všetci ľudia, ktorých predkovia žili v Uhorsku a ovládajú maďarčinu. Kabinet Ivety Radičovej chcel zákon upraviť, ale zmenu sa presadiť nepodarilo. Skupina 30 poslancov napadla zákon na Ústavnom súde SR. Ten na jeseň vyhlási, či je zákon v súlade s Ústavou SR. Verejné ústne pojednávanie bude 17. septembra.

Rezort vnútra už má pripravenú novelu zákona o občianstve, ktorá slovenské občianstvo ponechá tým, ktorí získajú občianstvo iného štátu na základe trvalého pobytu. Znovuzískanie občianstva však nebude automatické, bude treba splniť podmienky. Návrh novely plánujú predložiť do legislatívneho procesu ešte v lete.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia