Meteorológovia hlásia dážď a búrky, Slovensku hrozia povodne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pocasie, dazd, dazdnik
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 22. júla (WEBNOVINY) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal hydrologickú výstrahu prvého stupňa.

SHMÚ neodporúča využívať vodné toky na rekreačnú plavbu. SHMÚ očakáva prívalové dažde pri búrkach, ktoré môžu spôsobiť vzostup vodných tokov aj menšie škody na majetku. Pred povodňami z prívalových dažďov meteorológovia varujú v okrese Kežmarok.

Počasie
Foto: shmu.sk

V utorok počasie u nás ovplyvňuje frontálne rozhranie spojené s tlakovou nížou nad Jadranom a Balkánom. Deň bude oblačný až zamračený a na viacerých miestach sa objaví dážď, prehánky, miestami aj búrky. V severnej časti územia meteorológovia vydali pred dažďom výstrahu prvého stupňa. Platí v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji.

Denná teplota dosiahne 22 až 28 stupňov Celzia, na Orave, Liptove a Spiši okolo 20 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 metrov sa bude pohybovať okolo 14 stupňov. Zaveje slabý, postupne severovýchodný vietor rýchlosťou 20 kilometrov za hodinu.

Pocko
Foto: shmu.sk

V stredu bude nad naše územie zasahovať rozsiahla tlaková níž z juhovýchodnej Európy. V nej sa bude vlniť studený front. Stred týždňa prinesie oblačné až zamračené počasie a na väčšine územia dážď, prehánky, ojedinele

aj búrky.

Teplota sa cez deň vyšplhá na 21 až 26 stupňov Celzia. Zafúka severný vietor až severovýchodný vietor rýchlosťou 5 až 20 kilometrov za hodinu.

Pocko
Foto: shmu.sk

Vo štvrtok sa oblasť nízkeho tlaku nad juhovýchodnou Európou začne vypĺňať. Deň prinesie prevažne oblačno, na západe časom až polooblačno. Miestami sa objavia prehánky, ojedinele aj búrky, najmä na východe krajiny. Denná teplota vystúpi na 22 až 27 stupňov Celzia. Fúkať bude prevažne severný vietor rýchlosťou 5 až 20 kilometrov za hodinu.

Pocko
Foto: shmu.sk

V piatok sa naše územie bude nachádzať v nevýraznom tlakovom poli. Má byť polooblačno až oblačno a miestami prehánky, ojedinele aj búrky. Denná teplota vystúpi na 24 až 29 stupňov Celzia, na severe miestami aj chladnejšie.

Pocko
Foto: shmu.sk

V sobotu k nám bude vo vyšších hladinách ovzdušia opäť prúdiť vlhký a teplý vzduch. Očakávaná je malá, cez deň časom zväčšená oblačnosť a miestami prehánky a búrky.Teplota dosiahne cez deň 26 až 31 stupňov Celzia, na severe okolo 24 stupňov.

V nedeľu bude pokračovať prílev teplého a vlhkého vzduchu od juhu do našej oblasti. Počasie bude prevažne polooblačné a najmä cez deň sa miestami vyskytnú prehánky a búrky. Denná teplota vystúpi na 26 až 32 stupňov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia