Požiar 56 áut vyšetruje polícia, mesto vinu odmieta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na kúpalisku pri Sládkovičove horia desiatky áut
Na kúpalisku Vincov les pri Sládkovičove v okrese Galanta horí v nedeľu približne 40 automobilov. S požiarom bojujú hasiči za Galanty, Serede, Šale a Senca. Na mieste zasahuje aj skupina z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu ministerstva vnútra. Foto: SITA/PHaZZ

SLÁDKOVIČOVO 21. júla (WEBNOVINY) – Nedeľňajší požiar 56 áut na kúpalisku Vincov les pri Sládkovičove v Galantskom okrese vyšetruje polícia ako všeobecné ohrozenie.

Radnica vinu odmieta

Mesto Sládkovičovo ako vlastník kúpaliska Vincov les odmieta akúkoľvek zodpovednosť. Vodiči týchto áut parkovali podľa Márie Gubíniovej z Mestského úradu v Sládkovičove na vlastné riziko v poli. Kúpalisko má v areáli približne 700 parkovacích miest, pred ním je k dispozícii ďalších asi tristo.

„Na tej strane, kde požiarom zasiahnuté vozidlá stáli, je po celej dĺžke zákaz státia,“ zdôraznila Gubíniová. Radnicu aj prevádzkovateľa kúpaliska podľa nej situácia veľmi mrzí.

Obrazom: Na kúpalisku horia automobily

Zatiaľ sa nikto na mestskom úrade nedomáhal odškodnenia. Kúpalisko prevádzkuje spoločnosť Termálne kúpalisko Vincov les, jej jediným spoločníkom je mesto Sládkovičovo.

Polícia vypočuje poškodených

Policajti pokračujú v preverovaní informácií a dokumentovaní škôd. Výsluchy osôb, ktorým požiar zničil autá, sú naplánované v najbližších dňoch.

Ako agentúru SITA informovala trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová, policajti musia zistiť majiteľov všetkých poškodených vozidiel, ktorí boli nielen z okresu Galanta, Bratislavy a okolia, ale z iných častí Slovenska.

Požiar, ktorý vypukol krátko pred 14:00 úplne zničil 40 áut a ďalších 16 poškodil. Podľa prvotných odhadov sa škody vyšplhali na 400 000 eur. Privolaní experti v nedeľu predbežne vylúčili úmyselné podpálenie.

Na mieste zasahoval aj policajný psovod so psom, ktorý nepotvrdil prítomnosť externých horľavín, uviedla Linkešová. Na mieste zasahovalo takmer 20 hasičov z Galanty, Serede, Šale a Senca. Na miesto vyslali aj skupinu z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu ministerstva vnútra.

Na kúpalisku pri Sládkovičove horia desiatky áut
Foto: SITA/PHaZZ

Ministerstvo odporúča parkovať na nehorľavých povrchoch

Počas letných horúčav je najvhodnejšie zaparkovať svoje auto na miestach, ktoré sú na to určené a najmä na nehorľavých povrchoch, ako sú asfalt, štrk, betón alebo kameň. Uvádza sa to v odporúčaní, ktoré vydalo Ministerstvo vnútra SR (MV SR) v súvislosti s nedeľným požiarom áut.

Ministerstvo zároveň vystríha občanov pred parkovaním na nevhodných povrchoch, ako sú priestranstvá po zbere obilnín, seno alebo slama. Vodiči by sa tiež mali vyhnúť skladovaniu horľavého materiálu, ako sú napríklad tlakové fľaše, farba alebo strelivo v batožinovom priestore automobilu.

V prípade, že automobil začne horieť, odporúča ministerstvo vzdialiť sa do bezpečnej vzdialenosti od vozidla a okamžite kontaktovať hasičov na linku tiesňového volania 150 alebo 112.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať