Video: Slovensko bičovali búrky, spôsobili veľké škody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Žilinu a okolie zasiahla silná búrka, voda zatopila ulice
V obci Považský Chlmec voda strhla počas prudkej búrky sutinu z bočnej ulice na hlavný ťah do Bytče. Považský Chlmec, 21. júl 2014. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA/ ŽILINA 21. júla (WEBNOVINY) – Voda počas búrky a silného dažďa zatopila v Žiline niekoľko ulíc, rozbila cesty a polámala stromy. Situácia po popoludňajšej prietrži mračien sa stabilizovala až večer.

„Hodinu to bolo kritické a za ten čas stihol prívalový dážď pozalievať všetky podchody a tie najnižšie položené časti. Potom to ustúpilo a tam, kde neboli upchaté rúry, vodu odviedla kanalizácia,“ uviedol v pondelok večer pre agentúru SITA primátor Žiliny Igor Choma.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal 27 hydrologických výstrah. Všetky výstrahy a predpoveď počasia na celý týždeň si môžete pozrieť

—–> v tomto článku.

Po búrke sprevádzanej silným vetrom a prívalovým dažďom zostala zatopená aj ulica Vojtecha Spanyola pri fakultnej nemocnici, podchody na hlavnej železničnej stanici, parkovisko na Bôrickej ceste a železničný podjazd na Kysuckej. Prívalová voda vytrhala cestu v mestskej časti Považský Chlmec a vietor lámal stromy aj v centre Žiliny na Radlinského ulici, na Bulvári či v Bôrickom parku.

„Samozrejme ešte nie je úplne jasné, kde sú najväčšie škody, ale v každom prípade došlo k zaliatiu podchodov a mnohých pivníc v niektorých bytovkách. Všetci sú v pohotovosti, zmobilizovali sme požiarne hliadky, dobrovoľných hasičov, policajtov i Slovenské vodárne a kanalizácie. Odstraňovanie škôd bude isto trvať niekoľko dní, pretože najmä popadané stromy bude treba spíliť a upratať. Ale na druhej strane, až tak strašné veci sa neudiali,“ dodal Choma.

Obrazom: Žilinu a okolie zasiahla silná búrka, voda zatopila ulice

Po prietrži mračien v Žiline zasahovali hasiči aj na Orave, Kysuciach a Liptove. „V Žiline a okolí zasahovalo niekoľko desiatok hasičov. Najhoršia situácia bola v meste a priľahlých mestských častiach, kde hasiči odčerpávali množstvo vody z ciest, pivníc rodinných domov, záhrad a dvorov. Situáciu komplikovalo aj niekoľko desiatok popadaných stromov v Žilinskom kraji. Hasiči zasahovali najmä medzi obcami Rojkov a Kraľovany (okresy Ružomberok a Dolný Kubín), v obci Raková (okres Čadca) a v meste Vrútky (okres Martin). Hasiči z Terchovej boli vyslaní aj do Vrátnej doliny, kde sa pri chate Vrátna zosunula pôda,“ uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. V okolí Žiliny vyrážali hasiči na pomoc pri odčerpávaní vody a odstraňovaní popadaných stromov viac ako dvadsaťkrát.

Nefungovalo čislo 158

Na miestach, kde popadali stromy, zaplavilo cesty a nefungovali semafory riadili dopravu policajti. „Do opatrení boli nasadené všetky dostupné sily a prostriedky,“ uviedol žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík.

Počas búrky prestalo v Žilinskom kraji fungovať aj policajné číslo 158. Do jej obnovenia mohli občania volať na bezplatnú telefónnu tiesňovú linku 112.

Po silnej prietrži mračien zostali ľudia odrezaní na chate Vrátna aj na malofatranskom vrchole Chleb. Podľa horského záchranára Jozefa Miča horská chata Vrátna, z ktorej premáva lanovka na hrebeň Malej Fatry, bola zatopená a na prístupovú cestu sa zosunul svah.

Stúpajú hladiny vodných tokov

Povodňovú aktivitu hlási Žilina a šesť obcí v okolí. Ako agentúru SITA informoval vedúci odboru krízového riadenia žilinského okresného úradu Ľubomír Hollý, tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásilo mesto Žilina, obce Terchová, Lutiše, Belá a Divinka v okrese Žilina a obce Rudina a Rudinská v okrese Kysucké Nové Mesto.

Po prietrži mračien stúpali hladiny vodných tokov v celom Žilinskom kraji. Podľa údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu prvý stupeň povodňovej aktivity dosiahla hladina potoka Varínka v obci Stráža v Terchovskej doline.

Hladina stúpla aj na rieke Orava v Oravskom Podzámku a Dierovej, Váh v Hubovej, na rieke Bystrica v Zborove nad Bystricou, Kysuca v Čadci a Kysuckom Novom Meste, rieke Turiec v obci Turček, na potoku Zázrivka v Párnici, Jalovčianka v Liptovskej Ondrašovej, Kvačianka v Liptovskej Sielnici, na Ľubochnianke v Ľubochni, Pivovarskom potoku v Martine a na Rajčanke v Šuji, Poluvsí a Žiline.

Meškali aj vlaky

Silná búrka na severe Slovenska spôsobila aj meškania viacerých vlakov. O meškaní vlakov informovala internetová stránka Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Najviac, až 170 minút meškal osobný vlak na trati Čadca – Žilina, dôvodom bol spadnutý strom.

Desiatky minút meškali aj osobný vlak z Popradu-Tatry do Žiliny i rýchliky Spišan a Liptov. Cestujúci museli byť trpezliví aj v IC vlaku z Bratislavy do Košíc a v Exprese Košičan na trase Praha-Košice. Vyše hodinové meškanie mal aj Expres Hradčany idúci zo Žiliny do Prahy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor Choma