7 rád ako hravo pripraviť skutočne nezabudnuteľnú grilovačku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: TESCO

BRATISLAVA 22. júla (WBN/PR) – Grilovanie už dávno neznamená len spôsob prípravy potravín. Stalo sa spoločenskou udalosťou, počas ktorej sa možno stretnúť s najširšou rodinou a priateľmi. Preto rastú i nároky, aké sa na prípravu grilovačky kladú – od výberu surovín cez pitný režim až po výzdobu. Nestačí len hodiť mäso na gril. Ako teda pripraviť grilovačku, na ktorú nikto nezabudne?

1.) Samotná grilovačka začína ešte pred nákupom surovín. Deti obľubujú niečo iné ako dospelí, muži čosi iné ako ženy. Ako teda zariadiť, aby si každý prišiel na svoje? Stačí pripraviť tmavé i svetlé mäso. Pri príprave šalátov siahnuť nie len po zelenine, ale i po ovocí.

2.) Zvážte koľko času pri grile chcete stráviť. Pri výbere surovín už majte premyslené, či chcete grilovať dlhšie alebo sa viac venovať hosťom. Najrýchlejšie pripravíte napríklad klobásky alebo párky. Rýchlo ugrilujete i rybu. „No pri rybách pozor. Treba grilovať krátko na už rozhorúčenom grile a neprehnať to s korením, aby ste nezabili chuť ryby,“ hovorí Marek Petra, hlavný kontrolór kvality spoločnosti Tesco Stores SR.

3.) Mnohí grilujúci často zabúdajú na pitný režim. Pritom nápoje môžu byť jeden z bodov, na ktorý žiaden hosť nezabudne. Ako teda zaistiť to najlepšie osvieženie? Pripravte domáce limonády. „Do veľkých džbánov s vodou vložte kocky ľadu, do ktorých ste dali zamraziť bobuľové ovocie či lístočky mäty. Do limonád pridajte plátky citrusového ovocia, bobule hrozna či čučoriedok, nastrúhaný zázvor a pod.,“ radí Miška Králiková na svojom blogu www.tesco.sk/hravo-a-zdravo

4.) Používajte hliníkovú podložku. Ak tuk pri grilovaní steká do ohňa, jeho spaľovaním vzniká dym, ktorý môže obsahovať karcinogénne látky. Hliníková podložka tuk dokáže zachytiť. Na grilovanie nemá vplyv, dokonca i zjednoduší následné čistenie grilu.

5.) Nevítaných hostí zaplašia i kolieska citróna. Nepríjemný hmyz dokáže prekaziť i tú najlepšiu grilovačku, no i nevítaným hosťom sa dá elegantne čeliť. Stačí ak do okolia grilu povešiate levanduľu a kolieska citrónov – tie hmyz odoženú. Navyše, vôbec to nevyzerá zle.

6.) Nebojte sa skúsiť niečo nové. Napríklad dobrá grilovačka nemusí byť výlučne záležitosťou mäsa. Čoraz viac sa do módy dostávajú syry – ideálne typu Camembert. „Správne ugrilovaný syr je vo vnútri roztopený, no syr nevyteká von,“ pokračuje Marek Petra. Grilovať možno i zeleninu či ovocie. Obchody ponúkajú napríklad kukuricu už pripravenú priamo na gril.

7.) Nepusťte hostí domov bez darčeka na pamiatku. Aj keď príprava grilovačky predstavuje veľa práce, trochu času na prípravu darčekov si určite nájdite. Hostí potešia recepty, ktoré ste pri grilovaní použili alebo domáca grilovacia zmes v papierových vrecúškach oviazaných decentnou stuhou.

Viac tipov, rád a receptov nájdete na blogu Mišky Králikovej na www.tesco.sk/hravo-a-zdravo/. Ako správne vyberať suroviny na grilovanie a čo si všímať pri nakupovaní radí Marek Petra vo svojom poslednom videoblogu s názvom Čo na pulte, to na jazyku. Video nájdete na https://www.youtube.com/watch?v=FjJhIjR5KGc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Tesco