Borec podľa Via Iuris môže vyriešiť rodinkárstvo v súdnictve

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Spravodlivost_sud.jpg
Foto: Pixabay.com

BRATISLAVA 22. júla (WEBNOVINY) – Minister spravodlivosti Tomáš Borec by mohol jednoduchým krokom prispieť k odstráneniu rodinkárstva vo výberových konaniach na sudcov. Ako agentúru SITA informovala organizácia Via Iuris, vytýkanému rodinkárstvu pri výbere sudcov by mohli predísť systémové zmeny pri výbere na funkciu sudcov, pričom rýchle opatrenie na zlepšenie stavu by mohol spraviť aj Borec. „Môže vymenovať nesudcov za kandidátov na členov výberovej komisie na funkciu sudcu,“ pripomenula.

Tretina uchádzačov má rodinu v súdnictve

Túto tému organizácia vlani zmonitorovala a zanalyzovala. Z analýzy vyplynulo, že 30 percent vymenovaných uchádzačov za sudcu má blízke rodinné vzťahy so sudcami a zamestnancami súdov. „Vypracovaná analýza ponúka odporúčania na zmeny vo výberových konaniach na funkciu sudcu. Týmito odporúčaniami sú napríklad zmeny v zložení výberovej komisie, stanovenie konkrétnych kritérií na výber pre výberovú komisiu aj Súdnu radu SR či vyváženie hodnotenia písomnej a ústnej časti výberového konania,“ vysvetlila advokátka spolupracujúca s Via Iuris Kristína Babiaková.

Ako dodala, uvedenými a ďalšími opatreniami, ktoré sú rozpracované v analýze, by boli z veľkej miery odstránené pochybnosti o objektívnosti výberu sudcov.

Vyberať by nemali len sudcovia

Hoci cieľom zmeny právnej úpravy v máji 2011 bolo podľa organizácie, aby členmi komisie boli najmä osoby, ktoré pôsobia v sektore vysokých škôl, neziskovom sektore alebo vykonávajú iné právnické povolanie, reálne sa výberová komisia od júna 2012 skladá väčšinou zo sudcov. „Aby bolo možné predísť rodinkárstvu, vyberať sudcov by nemali iba sudcovia. Aj podľa medzinárodných odporúčaní by výberové komisie mali byť zložené aj zo zástupcov iných profesií,“ spresnila Babiaková.

Via Iuris považuje za vhodné, aby členov výberových komisií, menovaných výkonnou mocou, postupne nahrádzali zástupcovia iných profesií a teda osoby, ktoré pôsobia v sektore vysokých škôl, v iných právnických profesiách, či neziskovom sektore. Výmenou členov výberovej komisie by tak jej zloženie nevzbudzovalo pochybnosti o objektívnosti jej rozhodovania.

Štúdia Výber sudcov na Slovensku (Monitoring a analýza výberových konaní), ktorá sa téme rodinkárstva v tomto prípade venuje, sa nachádza na stránke organizácie Via Iuris.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tomáš Borec
Firmy a inštitúcie Via Iuris