Testovanie 9 môže podľa stredných škôl nahradiť prijímačky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ilustračné foto Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 23. júla (WEBNOVINY) – Testovanie deviatakov by mohlo nahradiť prijímacie skúšky na stredné školy. Zhodujú sa na tom predseda Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií SR Pavel Sadloň a Felix Dömeny z Asociácie stredných odborných škôl Slovenska.

Testovanie 9 zastrešuje Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM). Jeho riaditeľka Romana Kanovská potvrdila, že predstavitelia stredných škôl požiadali na spoločnom rokovaní s ministerstvom školstva a ústavom, aby testovanie deviatakov plnilo i funkciu prijímačiek.

Prijímacie skúšky si vyžadujú čas

To, aby testovanie deviatakov nahradilo skúšky pred prijatím na stredné školy si vie Pavel Sadloň predstaviť, ak sa testovanie rozšíri, a skúmalo by aj všeobecné študijné predpoklady.

„Určite by sa tým ušetril čas, ktorý sa stráca pri organizovaní prijímacích skúšok,“ hovorí za gymnáziá Sadloň. Ani asociácia stredných odborných škôl nie je proti. Podľa Felixa Dömenyho by sa ale mal posunúť termín testovania a malo by sa presunúť do priestorov stredných škôl, aby sa zabezpečila objektivita. „Bolo by to jednorazové a rýchle a robili by to odborníci,“ hovorí Dömeny.

Ministerstvo sa zatiaľ nevyjadrilo

Podľa neho by takýto krok odľahčil stredné školy od administratívnej práce a byrokracie, ktoré so sebou organizácia prijímacích skúšok prináša. Ministerstvo školstva sa zatiaľ nevyjadrilo, či by takejto požiadavke stredných škôl vyhovelo. Hovorca rezortu Michal Kaliňák len uviedol, že to v súčasnosti nie je aktuálna otázka, lebo minister najprv o návrhu bude rokovať so školskými partnermi.

V súčasnosti sa žiaci vyhnú prijímacím skúškam na strednú školu vtedy, ak na Testovaní 9 v oboch predmetoch – slovenčine i matematike, dosiahnu viac ako 90-percentnú úspešnosť. „Celkovo výsledky Testovania 9 riaditelia stredných škôl zohľadňujú pri prijímacích pohovoroch, záleží však na škole, akú váhu týmto výsledkom dá,“ vysvetľuje Kanovská z NÚCEM-u.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michal Kaliňák
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR