Zeleň v Bratislave ponúknu na adopciu, mesto zavádza novinku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slnko, leto, strom, park
Foto: ilustračné, Shutterstock.

BRATISLAVA 27. júla (WEBNOVINY) – Bratislavská samospráva vytvorí základný rámec pre aktívne zapájanie externých partnerov, súkromných subjektov či dobrovoľníkov pri starostlivosti o zelené plochy v hlavnom meste. Urobí tak v rámci programu Adopcia zelene.

Program pritom určuje jasné pravidlá a definuje podmienky, ktoré sa viažu nielen na výsadbu nových stromov či kríkov, ale tiež na podmienky komplexnej starostlivosti o už existujúcu zeleň. Informoval o tom riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy.

Magistrát chce podľa Andrassyho týmto krokom zároveň eliminovať samovoľné vysádzanie alergénnych a inváznych druhov verejnej zelene a vysádzanie stromov v ochranných pásmach podzemných inžinierskych sietí, v tesnej blízkosti bytových domov.

„Každý subjekt, ktorý sa zapojí do programu Adopcie zelene, môže svoje aktivity robiť na verejných priestranstvách, ktoré sú vo vlastníctve hlavného mesta. Partner samosprávy by pritom mal byť schopný udržať svoj projekt minimálne tri roky bez toho, aby do procesu muselo finančne vstupovať mesto,“ informoval Andrassy s tým, že odborné útvary samosprávy budú súčinné v odbornej oblasti a metodickom usmernení žiadateľa.

Vedenie mesta reaguje týmto programom na požiadavky viacerých firiem pôsobiacich v Bratislave, ktoré prejavili záujem bojovať s vizuálnym smogom. Pre uskutočnenie ich myšlienok však bolo podľa magistrátu nevyhnutné vytvoriť jasný, transparentný rámec.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír Andrassy
Firmy a inštitúcie BSK Bratislavský samosprávny kraj (VÚC)