Kukláči stopli gang, čo prepravoval 'záhadne' miznúci tovar

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Polícia, kukláči
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 25. júla (WEBNOVINY) – Národná kriminálna agentúra (NaKA) rozložila v týchto dňoch ďalšiu organizovanú skupinu, ktorá sa zaoberala fantómovou prepravou. Zameriavali sa na medzinárodnú prepravu tovaru z okolitých štátov, ktorý potom „záhadne“ mizol.

V tomto prípade išlo o rôzne druhy elektroniky v hodnote takmer 53 tisíc eur. Policajný záťah pod názvom Kamion sa uskutočnil začiatkom júla na území Nitrianskeho a Bratislavského kraja.

Skupina mala sofistikované metódy

Počas akcie zadržali policajti troch mužov 39-ročného Richarda R., 29-ročného Richarda E. a 41-ročného Emila. Všetci už čelia obvineniam z podvodu, informovala hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová. Stíhaní sú vo väzbe. Po dokázaní viny im hrozí trest odňatia slobody na tri až desať rokov.

Skupina fungovala sofistikovaným spôsobom. Ako uviedla hovorkyňa, najprv kúpia fungujúcu spoločnosť zaoberajúcu sa nákladnou kamiónovou prepravou so všetkými licenciami a potvrdeniami. Potom ju prepíšu na tzv. bieleho koňa. Spoločnosť následne nahlásia špedičným firmám. Takto sa snažia získať prevoz čo najlukratívnejšieho tovaru, ktorý by potom rýchlo a za výhodnú cenu predali ďalším záujemcom.

Falošné doklady aj ešpézetky

Zaobstarajú si na to nákladné vozidlo s falošnými dokladmi a tabuľkami s evidenčným číslom, prípadne dohodia svojich vodičov samozrejme tiež s nepravými dokladmi a pošlú vozidlá nakladať. Cestou však tovar zmizne. Takéto prepravy uskutočnia prevažne na území iného štátu, aby na našom území neexistoval poškodený, a tým sa sťažilo prípadné vyšetrovanie, dodala Baloghová.

Rovnakým spôsobom operovala aj skupina, ktorú policajti rozložili ešte v apríli počas akcie Cuprolid. Vtedy zadržali tiež troch mužov 47-ročného Dezidera V., 32-ročného Martina B. a 49-ročného Dušana K. Tí podvodom pri preprave medených katód spôsobili škodu takmer 145 tisíc. Hrozí im trest 10 až 15 rokov, stíhaní sú tiež vo väzbe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia