Spred Hlavnej stanice denne vyvezú 70 kíl smetí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: A.R.K. technické služby

BRATISLAVA 25. júla (WBN/PR) – Mesiac po vyčistení okolia Hlavnej stanice cestujúci vnímajú čistejšie a krajšie prostredie. Viac ako polovica opýtaných si všimla menej smetí, čistú zeleň a neprítomnosť zápachu. Okrem poriadku si prajú napríklad aj stojany na bicykle alebo hudbu.

Presne pred mesiacom, 21. a 22. júna 2014 zrealizovala spoločnosť A.R.K. technické služby v spolupráci s Magistrátom mesta Bratislava rozsiahlu akciu na bratislavskej Hlavnej stanici, zameranú na vyčistenie predstaničného priestoru. Do akcie nasadila zdarma svoju techniku a 30 pracovníkov technických služieb, ktorí vyzbierali odpad, vykosili burinu, vyčistili kvetináče, odstránili nelegálne výlepné plochy a vystriekali chodník na autobusovej zastávke. Odviezli 1 tonu odpadkov a 1,5 ton orezaných krovín.

Akcia Spolu pre čistú stanicu pokračuje naďalej počas leta, kedy vstupnou bránou do hlavného mesta prejde oveľa viac návštevníkov a turistov. „Denne vysýpame štyrikrát všetky odpadkové koše a spolu vyvezieme 70 kilogramov prázdnych obalov, papierov, ohorkov, plastových fliaš a iných smetí,“ informuje hovorkyňa spoločnosti A.R.K. technické služby, Ester Méraiová. Na dennej báze 8 pracovníkov čistí a zametá chodníky, autobusové zastávky a rigol a raz týždenne vyzametajú a vystriekajú aj priľahlú cestu na stanicu.

Úbytok špiny v okolí stanice si všimli aj cestujúci, ktorých spoločnosť A.R.K. oslovila priamo na mieste s otázkou ako vnímajú úpravy okolia. Zo 154 opýtaných respondentov pozitívne zmeny zaregistrovalo až 54%. Zvyšní opýtaní zmeny nevnímajú, alebo boli na stanici prvý krát. Viac ako polovica respondentov si všimla najmä menej smetí na zemi, vyčistený priestor na trávnatej ploche medzi stromami a absenciu typického zápachu.

Práve zápach nelegálnych toaliet, na ktoré ľudia zvyknú využívať zákutia pri autobusovej zastávke, predstavuje až pre 62,3% opýtaných návštevníkov najvýraznejší problém. 57,2% respondentov nechce vidieť špinu a smeti na zemi, 26,6% vadia nelegálne výlepy plagátov, 18,8% označilo za problém zanedbanú zeleň a rovnako lavičky, na ktorých prespávajú ľudia bez domova.

Na otázku čo by na skrášlenie prostredia pred stanicou navrhli samotní cestujúci, zazneli nápady ako stojany na bicykle, viac košov a miest na sedenie, púšťanie príjemnej hudby, umelecké maľby na múroch alebo namontovanie kamier. Viackrát spomenuli zapájanie dobrovoľníkov alebo nezamestnaných do čistiacich prác a pokuty pre ľudí, ktorí odhadzujú odpadky na zem a robia si zo stanice verejné toalety.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Hlavná stanica v Bratislave