Slováci budú počas predsedníctva v Únii šetriť i na tlmočení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlajka
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 26. júla (WEBNOVINY) – Niektoré rokovania počas slovenského predsedníctva v EÚ v druhej polovici roka 2016 budú pravdepodobne len v angličtine. Štát tak chce ušetriť peniaze, za ktoré by inak musel zaplatiť tlmočníkov.

„V rámci úspor finančných prostriedkov predsedníctiev je tendencia znižovať potreby tlmočníckych služieb a viaceré podujatia viesť len v jednom oficiálnom rokovacom jazyku, ktorým je anglický jazyk. Tento trend je badateľný už vo viacerých predsedajúcich členských krajinách,“ konštatuje rezort diplomacie v správe o výdavkoch na prípravu predsedníctva SR v Rade EÚ.

Bez tlmočníkov by sa podľa ministerstva zahraničia mohli zaobísť najmä rokovania na nižšej úrovni, teda na úrovni vysokých štátnych úradníkov, expertov, generálnych riaditeľov či členov výborov.

Rokovania tlmočené do šiestich jazykov

Rokovania ministrov by mali byť tlmočené do angličtiny, francúzštiny, nemčiny, španielčiny, taliančiny a do slovenčiny. Tlmočenie počas neformálnych ministerských rád a vybraných zasadnutí na vysokej úrovni bude zabezpečovať tlmočnícky servis Európskej komisie, platiť to bude štát.

Slovensko bude počas predsedníctva organizovať viacero podujatí na vyššej úrovni, Bratislavu čakajú neformálne ministerské zasadnutia Rady EÚ, zasadnutia predsedov parlamentov členských krajín EÚ či ministerské konferencie.

Na nižšej úrovni budú u nás rokovať veľvyslanci, experti či vysokí štátni úradníci. Väčšina takýchto podujatí sa uskutoční v hlavnom meste, a to najmä v Redute, v hoteli Bôrik či v historických priestoroch na Župnom námestí.

Štát by mohol zaplatiť až 80 miliónov eur

Zatiaľ nie je známe, koľko zaplatí štát v súvislosti s predsedníctvom v roku 2016. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák však už minulý rok avizoval, že celé predsedníctvo nás bude stáť zhruba od 50 do 80 miliónov eur. Rezort diplomacie pripomína, že Česi za predsedníctvo zaplatili 136 miliónov eur, Poliaci 116 miliónov eur, Maďari 81 miliónov eur a napríklad Slovinci 62 miliónov eur.

Rada EÚ funguje na princípe rotujúceho predsedníctva. V praxi to znamená, že každých šesť mesiacov predsedá Rade EÚ iný členský štát. Predsednícka krajina zodpovedá za riadne fungovanie Rady EÚ, organizovanie jej stretnutí, zabezpečenie komunikácie s členskými štátmi a jednotlivými inštitúciami Európskej únie.

Slovensko bude predsedníckou krajinou Rady EÚ od 1. júla 2016. Predsednícke trio budeme tvoriť s Holandskom a Maltou. Predsedníctvo totiž prevezmeme od Holandska a odovzdáme ho Malte.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav Lajčák