Vláda dá tri milióny na boj so spúšťou v Terchovej a Vrátnej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Búrky na Slovensku za sebou zanechali dramatickú spúšť
Poškodené stavby po povodni vo Vrátnej doline v dôsledku silnej búrky. Terchová, 22. júl 2014. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 28. júla (WEBNOVINY) – Vláda na pondelkovom mimoriadnom rokovaní vyčlenila 3,06 milióna eur zo svojej rezervy na odstraňovanie následkov prudkého prívalového dažďa, ktorý začiatkom minulého týždňa zasiahol Terchovú a Vrátnu dolinu.

Z poskytnutej sumy, ktorú má rezort financií uvoľniť do 31. júla, pôjde 1,8 milióna eur Žilinskému samosprávnemu kraju a 1,26 milióna obci Terchová.

„Tieto finančné prostriedky pomôžu na tie prvé zabezpečovacie a záchranárske práce počas trvania 2. povodňového stupňa, ktorý je stále vyhlásený a predpokladáme podľa záverov povodňovej komisie, že bude vyhlásený dva až tri mesiace,“ informoval po rokovaní vlády predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár (Smer-SD).

Obrazom: Vo Vrátnej bojujú so škodami, vojaci osadili most

Vrátna dolina bola odrezaná od sveta, lebo na ústi jej vstupu bola zničená cesta. Dolinu už sprístupnili pre ťažké mechanizmy vodohospodárov, práce však musia pokračovať.

Do Vrátnej doliny sa zosunula zemina asi z 50 hektárov. „Na základe leteckej obhliadky je podozrenie, že sú tam ďalšie potenciálne zosuvy. Preto je tam aj vyhlásený mimoriadny stav,“ upozornil Blanár. V teréne sú od pondelka opäť geológovia, ktorí po zmonitorovaní situácie koncom pracovného týždňa povedia, do akej miery v oblasti hrozia ďalšie zosuvy.

„Ak by hrozil zosuv, aké urýchlené opatrenia je potrebné prijať,“ dodal štátny tajomník envirorezortu Vojtech Ferencz. Jednotlivé štátne zložky si s rezortom vnútra a samosprávnym krajom každú hodinu vymieňajú aktuálne informácie.

Obrazom: Búrky na Slovensku za sebou zanechali dramatickú spúšť

Celkovú finančnú injekciu prerokujú

Celkový objem peňazí, vynaložených na záchranné a zabezpečovacie práce, bude predmetom samostatného materiálu, ktorý prerokuje vláda po vyhodnotení živelnej pohromy a komplexnej kvantifikácii vynaložených prostriedkov.

Prívalový dážď v pondelok 21. júla spôsobil zosuv kopca a potok Varínka na viacerých miestach podmyl jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny. Voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s bahnom a kameňmi strhla aj okolo päťdesiat zaparkovaných áut. Horská chata Vrátna, z ktorej premáva lanovka na hrebeň Malej Fatry, zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah.

Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni. Záchranárom sa ešte v pondelok v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chleb evakuovať 122 ľudí.

Obnova potoka potrvá mesiace

Po prívalovom daždi ostal päťkilometrový úsek potoka Varínka vo Vrátnej doline úplne zničený, jeho obnova bude trvať tri až štyri mesiace. Koryto potoka treba dať do pôvodného stavu bez použitia betonáží, keďže ide o územie národného parku s tretím až piatym stupňom ochrany.

Podľa generálneho riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku Mariána Supeka prvoradá bude stabilizácia brehov a upratanie koryta do pôvodného tvaru, aby bol potok pod kontrolou a zvládol prípadné ďalšie nápory vody pri daždi.

Obnova zničenej Vrátnej doliny bude stáť zhruba desať miliónov eur. Štyri až šesť miliónov potrebuje Žilinský samosprávny kraj na opravu poškodenej cesty, najmenej dva milióny odhaduje Slovenský vodohospodársky podnik na spomínanú obnovu zničeného koryta potoka a minimálne 2,2 milióna potrebuje obec Terchová, a to napríklad aj na odstránenie nánosov okolo lanovky vo Vrátnej. Všetky zainteresované strany zdôrazňujú, že ide len o prvé hrubé odhady.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj Blanár