Petržalka chce pokutu pre mesto, val zeminy stále nezmizol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rekonštrukčné práce na Starom moste pokračujú
Pohľad na Starý most počas rekonštrukčných prác. Bratislava, 23. júl 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 29. júla (WEBNOVINY) – Stavebný úrad bratislavskej Petržalky začal konanie o uložení pokuty voči hlavnému mestu v súvislosti s valom zeminy na Námestí hraničiarov.

Umiestnenie a podmienky skladovania výkopovej zeminy sú totiž podľa stavebného úradu v rozpore s podmienkami územného rozhodnutia vydaného na stavbu Nosného systému MHD Bratislava.

Obrazom: Rekonštrukčné práce na Starom moste pokračujú

Mesto nereagovalo na výzvy

Informovala o tom petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová s tým, že stavebný úrad pristúpil k tomuto kroku po tom, ako mesto nereagovalo na výzvy Petržalky a neodstránilo zeminu ani po rozhodnutí okresného úradu, odboru starostlivosti o životné prostredie.

„Ak samospráva nerešpektuje stavebný úrad, čo potom čakať od súkromných investorov a stavebníkov,“ komentoval situáciu starosta Petržalky Vladimír Bajan. Podľa Platznerovej na výzvy a žiadosti o súčinnosť nereagoval ani Bratislavský samosprávny kraj, ktorý vydal stavebné povolenie na električkovú trať, zastávky, trolejové vedenia, napájacie vedenia, ovládanie výhybiek a obratisko.

„Konať malo aj samotné mesto, ktoré vydalo povolenie na rekonštrukciu a úpravu komunikácií, Starý most, časť chodníkov pre chodcov a cyklistov. Petržalka je tak jediným z troch stavebných úradov, ktorý v danej veci koná,“ dodala Platznerová.

Val mali odstrániť už koncom júna

Val zeminy mal z Námestia hraničiarov v bratislavskej Petržalke zmiznúť už koncom júna. Ako agentúru SITA informovala Katarína Macenková z tlačového referátu kancelárie petržalského starostu, mesto sa však voči rozhodnutiu okresného úradu odstrániť zeminu odvolalo.

Mesto vysvetľovalo svoje odvolanie tým, že zeminu chcú použiť pri výstavbe nového piliera Starého mosta, kde však práce pre pyrotechnické problémy stoja. Vedenie Petržalky rozhodnutie mesta prekvapilo.

„Tento krok mesta ma prekvapil a pobúril, pretože smeruje proti záujmom obyvateľov danej lokality. Je smutné, že aj v tejto veci musíme riešiť problémy, ktoré spôsobil niekto iný. Je to o to desivejšie, že ide o hlavné mesto, ktoré by nám i Petržalčanom malo byť partnerom,“ uviedol Bajan. Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik začiatkom júla povedal, že mesto na riešení tohto problému pracuje.

Časť zeminy odviezli k Dunaju

„Vieme, že je to záťaž, je nám to ľúto, že zemina v Petržalke ešte nebola prevezená,“ uviedol primátor Ftáčnik s tým, že prevoz zeminy súvisí práve s pozastavenými prácami na Starom moste a jedno bez druhého sa riešiť nedá.

Vedenie Petržalky viackrát pripomínalo, že priestranstvo na Námestí hraničiarov nebolo určené na uskladnenie výkopovej zeminy, ale vo výkresoch pre územné rozhodnutie bolo navrhnuté na zriadenie staveniska a časť ako obratisko. Mesto vie, že ide len o dočasnú skládku a zeminu chce odstrániť. Jej časť už pred časom odviezli k petržalskému Mýtnemu domčeku pri Starom moste. Druhá časť ešte ostala na priestranstve uprostred Petržalky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Milan FtáčnikVladimír Bajan