Pod pilierom Starého mosta zrejme objavili lodnú mínu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rekonštrukčné práce na Starom moste pokračujú
Pohľad na Starý most počas rekonštrukčných prác. Bratislava, 23. júl 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 29. júla (WEBNOVINY) – Pri pilieroch bratislavského Starého mosta našli štyri podozrivé predmety. Jeden z predmetov sa nachádza na dne rieky a pripomína lodnú mínu.

Vedenie hlavného mesta sa v zmysle zákona plánuje obrátiť na ministerstvo vnútra, aby preverili, či je predmet nebezpečný. Informoval o tom v utorok na tlačovej besede primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Ako uviedol Ftáčnik, nájdený predmet je približne 30 metrov od piliera číslo 5 pri petržalskej strane. Tento pilier ostane pritom pri prestavbe Starého mosta zachovaný. Ak by predmet poškodili, hrozilo by nebezpečenstvo. Ďalšie tri podozrivé predmety našli dva až tri metre pod dnom Dunaja pri pilieroch 3 a 4.

Tieto dva piliere plánuje mesto odstraňovať. Predmety však nie sú priamo súčasťou pilierov a navyše sú pod dnom rieky, kam neplánujú zasahovať. Mesto sa aj v tomto prípade obráti na ministerstvo vnútra, aby stanovilo pravidlá pre ďalší postup pri stavebných prácach.

Obrazom: Rekonštrukčné práce na Starom moste pokračujú

Primátor dodal, že na mieste, kde má stáť nový pilier označovaný ako pilier 34, nenašli nič podozrivé. Dno rieky je v týchto miestach podľa Ftáčnika hlboké a je možné tam postaviť pilier tak, ako je naplánované v projekte. „Na tomto mieste by nemalo byť bezpečnostné riziko,“ povedal Ftáčnik a očakáva, že zhotoviteľ začne demontovať piliere 3 a 4 v polovici augusta.

Odborník na pyrotechniku Juraj Kadecký povedal, že sa nedá presne určiť, či ide alebo nejde o muníciu. „Vyhovujúce je, že medzi piliermi 3 a 4 nemáme žiadny podozrivý objekt. Tam je možné stavať pilier aj bez opatrení,“ povedal Kadecký s tým, že aj podozrivé objekty pri pilieroch 3 a 4 sú dosť ďaleko od pilierov a teda by malo byť možné piliere odstrániť bez zvýšenia ohrozenia. Dodal, že podozrivý objekt pri petržalskej strane má rozmer 2,4 metra, pričom takáto munícia u nás nebýva.

Zmluvu na prieskum so združením špecialistov na prieskumy v zložitých podmienkach Wellington Tribute Associaton podpísal Ftáčnik 21. júla. Špecialisti zmapovali približne 4000 metrov štvorcových dna Dunaja medzi tretím a štvrtým pilierom a okolie piateho piliera pre podozrenie, že na dne rieky sú nevybuchnuté bomby z druhej svetovej vojny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan Ftáčnik