Menšiny podľa Bélu Bugára obohacujú štát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bela bugar
Predseda politickej strany Most-Híd Béla Bugár. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Predseda Most-Híd Béla Bugár sa v rozhovore vyjadruje k situácii národnostných menšín na Slovensku.

Ako vnímate postoj vlády k menšinám?

Súčasná vláda nie je ochotná vnímať, že Slovensko je multikultúrny štát. Rozmanitosť je jedinečná hodnota, ktorú si musíme vážiť. Spolupráca je potrebná, ale v prospech zachovania rozmanitosti SR.

Boja sa Slováci rozmanitosti?

Niektorí politici sa jej boja. Videli sme to pri niektorých zákonoch u poslancov Smeru-SD. Tí hovorili, že by niektoré návrhy podporili, ale že idú nejaké voľby, alebo, že Fico prehral. Akoby práva menšín vzťahovali na vlastné rozpoloženie. To nie je dobre.

Čiže maďarská karta je zmenená, ale je stále politickou témou?

Áno, zmenila sa, ale je stále politickou témou. Vláda sa vychvaľuje, ako sa dohodla s Viktorom Orbánom, ale otázkou zostáva, na čom. Nič neriešia. Most-Híd predložil zákon o dvojakom občianstve na ústavný súd. To nikto iný neurobil. Podarilo sa nám presvedčiť ďalších 30 poslancov, aby podpísali naše podanie. Gábor Gál z Most-Híd zastupuje všetkých. Strata občianstva sa netýka len Maďarov. Slovenské občianstvo stratilo najviac Slovákov. To je fakt, o ktorom stále treba hovoriť.Teda komunikácia je veľmi dôležitá. Vláda vytvorila komisiu na riešenie dvojitého občianstva, ale komisia nič nerobí. Lenže vlády Slovenska a Maďarska neriešia ani hospodárske problémy. Na dva ipeľské mosty padlo desať miliónov eur. Komárňanský most sa odsúva, aj keď EÚ na to dáva polovicu peňazí.

Spomenuli ste komunikáciu ako veľmi dôležitý aspekt.

Každý Maďar na Slovensku si musí uvedomiť, že nás nebude nikdy toľko, že môžeme sami rozhodovať. Musíme komunikovať s tými, s ktorými sa dá. S tými, ktorí na základe komunikácie pochopia naše záujmy.

Takže, kde by malo byť Slovensko v menšinovej politike?

Menšiny ako také, bez ohľadu nato, či sa to niekomu páči, alebo nie, obohacujú štát. Ak obohacujú, potrebujú aj určitú podporu od štátu, aby si mohli napríklad zachovať svoju identitu. Preto v oblasti jazykových práv, alebo práv v oblasti kultúry a vzdelávania, treba vytvoriť systém samospráv, aby menšiny mohli spravovať tie veci, ktoré sa týkajú zachovania svojho spoločenstva a rozvoja svojej identity.

Viac ako päť rokov sa snažíte budovať projekt maďarsko-slovenskej strany. Prijali ľudia vašu stranu?

Budovanie tohto projektu je náročné. Boli sme krátko vo vláde a teda sme veľa nestihli dokázať. V opozícii zas máme obmedzené možnosti. Ľudia však očakávajú našu pomoc. Podľa prieskumov najväčším problémom ľudí je nedostatok práce, alebo zle platená práca. V našom programe jasne ukazujeme, ako riešiť nedostatok pracovných miest. V parlamente však naše návrhy neprechádzajú. Dovolím si povedať, že sme jediná strana, ktorá jasne povedala, čo na Slovensku chce a ako to chce dosiahnuť. Nájdete to v našej programovej vízii.

Nevyčítajú vám Maďari, že sa spriahavate so Slovákmi a zas naopak Slováci vám nevyčítajú priveľa Maďarov?

Na južnom Slovensku hovoria, že sa poslovenčujeme. Na severe zas hovoria o Maďaroch. Predsudky sa ťažko búrajú. Treba sa pozrieť na výsledky našej práce. Ak niekto povie, že sme nič nedosiahli, klame. Ako jediní zastávame v parlamente záujmy menšín. A sme presvedčení, že je to v záujme tak samotných menšín, ako aj celého Slovenska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárGábor Gál
Firmy a inštitúcie Most-Híd