Výber odťahovky v Starom Meste bol protizákonný, tvrdí NOVA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Odťahovka
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 31. júla (WEBNOVINY) – Výber odťahovej služby pre bratislavské Staré Mesto sprevádzalo niekoľko porušení zákona o verejnom obstarávaní. Tvrdí to hnutie NOVA s tým, že to konštatoval Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) po ukončení kontroly na základe podnetu podpredsedu hnutia Gábora Grendela. Informovalo o tom tlačové oddelenie hnutia NOVA.

Podpredseda hnutia NOVA a zároveň kandidát na starostu Starého Mesta Grendel napadol tender ešte vo februári tohto roka. V liste adresovanom ÚVO upozornil na niekoľko pochybení, ako napríklad nezdôvodnenie súťaže s jedným uchádzačom či vyhlásenie elektronickej aukcie cez víkend.

Tender bol netransparentný

„Úrad pre verejné obstarávanie uznal niektoré pochybenia z podnetu a našiel aj ďalšie. Jedno z nich podľa kontroly mohlo priamo ovplyvniť výsledok verejného obstarávania a navyše bolo v rozpore s princípom transparentnosti, tak ako to definuje zákon o verejnom obstarávaní,“ informovalo tlačové oddelenie NOVA s tým, že o aké pochybenie išlo, úrad zatiaľ nekonkretizoval. Podľa Grendela kontrola potvrdila, že tender na odťahovú službu v Starom Meste bol netransparentný. „Som presvedčený o tom, že víťaz bol vopred jasný,“ komentoval Grendel.

Hovorkyňa Starého Mesta Alexandra Obuchová pre agentúru SITA povedala, že tvrdenia Grendela sú zavádzajúce a motivované čistou snahou zmanipulovať verejnú mienku v rámci politickej kampane. „Vzhľadom na to, že ÚVO nezrušil súťaž a na základe kontroly neudelil žiadnu sankciu, možno skonštatovať, že prišlo k drobnému administratívnemu pochybeniu, ktoré nemalo vplyv na verejné obstarávanie,“ povedala Obuchová s tým, že zistenie ÚVO sa týka pochybenia, kedy nebolo v doložených materiáloch z banky uvedené, že účet uchádzača nie je predmetom exekúcie.

Parkovanie
Foto: SITA/Nina Bednáriková

Obstarávateľom nebola mestská časť

To bolo podľa hovorkyne k dispozícií dodatočne s dátumom vyhotovenia 3. decembra 2013, teda v čase predkladania ponúk. „Navyše ide o uchádzača, ktorý absolvoval viacero verejných súťaží so subjektmi z verejnej správy a s väčším počtom verejne známych klientov, z čoho jasne vyplýva, že nečelí problémom s exekúciou. Pri ostatných zisteniach ÚVO konštatuje, že tie nemali vplyv na výsledok predmetného verejného obstarávania,“ uzavrela Obuchová a dodala, že obstarávateľom nebola mestská časť, ale spoločnosť Staromestská a.s.

Spoločnosť Staromestská a.s., ktorej hlavným akcionárom je mestská časť Staré Mesto, vyhlásila verejné obstarávanie na odťahovanie vozidiel na komunikáciách v správe Starého Mesta minulý rok. Tender za takmer 1,5 milióna eur vyhrala spoločnosť Car Towing a.s.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NOVA Nová väčšina