Veriaci sa cez víkend zídu na hore Zvir pri Litmanovej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Litmanová_púť
Foto: magnificat.sk

BRATISLAVA 2. augusta (WEBNOVINY) – Cez víkend sa uskutoční v Litmanovej v okrese Stará Ľubovňa archieparchiálna odpustová slávnosť na hore Zvir. Hlavným slúžiteľom v nedeľu bude prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak.

Program púte sa začne v sobotu. Procesia pôjde na horu z dediny od kostola o 14:30. O 15:30 už bude na hore svätenie vody. Po nej bude nasledovať modlitba ruženca. O 17:00 sa začne veľká večiereň s požehnaním lítijných darov, po nej archijerejská svätá liturgia. Do polnoci ešte bude hudobno-slovné pásmo, Krížová cesta a polnočná svätá liturgia a eucharistická adorácia.

V nedeľu o 7:00 bude zakončenie adorácie s požehnaním, akatist za požehnanie rodín, duchovné slovo, slávnostný ruženec a púť vyvrcholí o 10:30 archijerejskou svätou liturgiou s myrovaním. Hlavným kazateľom bude eparchiálny biskup v Passaic (USA) Kurt Richard Burnette.

Zjavenia v Litmanovej

V novodobej histórii sa Litmanová dostala do povedomia hlavne v súvislosti s údajnými zjaveniami Panny Márie na hore Zvir, vzdialenej približne päť kilometrov od začiatku obce, v blízkosti poľských hraníc. Pravosť týchto zjavení je stále predmetom skúmania cirkvi.

Panna Mária sa údajne zjavila dvom dievčatám, vtedy jedenásťročnej Ivete Korčákovej a dvanásťročnej Kataríne Češelkovej v izbičke dreveného zrubu, ktorý dodnes stojí na lúke obkolesenej lesom. Panna Mária sedávala na drevenej lavičke. Predstavila sa ako Nepoškvrnená čistota. Želala si, aby sa obe dievčatá i ľudia prichádzali na toto miesto modliť.

Zjavenia údajne trvali od 5. augusta 1990 do 6. augusta 1995, každý mesiac, vždy v nedeľu po prvom piatku. Pri poslednom zjavení Božia Matka sľúbila, že tu ostáva stále prítomná nielen počas zjavení, ale aj po ich ukončení. Veriaci v hojnom počte pravidelne prichádzajú na toto miesto. Najviac sa schádzajú v nedeľu po prvom piatku v mesiaci. Toto miesto bolo 6. augusta 2004 ustanovené vladykom Jánom Babjakom za Miesto modlitby a kaplnka bola zasvätená Nepoškvrnenému počatiu Panny Márie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Panna Mária