Polícia začala akciu Za volantom bez opice, vodičov odmenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Policia cestna kontrola fukanie
Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 1. augusta (WEBNOVINY) – Vodiči, ktorých v piatok policajti zastavia na ceste a zistia, že sú „za volantom bez opice“, dostanú darček – jednorazový orientačný test na prítomnosť alkoholu v dychu.

Polícia v piatok o 18:00 spustila celoslovenskú dopravno-preventívnu akciu, ktorú zamerajú na kontrolu, či vodiči pred jazdou nepili alkohol.

K vodičom chceme pristupovať inak

„Na rozdiel od niektorých akcií v minulosti, ktoré charakterizovali názvy ako Jastrab, Orol sme sa rozhodli ísť inou cestou a chceli by sme na tento fenomén poukázať možno aj s takým nadhľadom. Preto sme to nazvali Za volantom bez opice,“ vysvetlil na tlačovej besede policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že chcú opäť upozorniť, že za volant alkohol jednoducho nepatrí.

Na piatok pripravili 10-tisíc jednorazových alkoholových testov. Dostanú ich disciplinovaní vodiči, ktorí nenafúkajú. „Je to aj upozornenie na to, že ak v budúcnosti bude vodič váhať, či si sadnúť alebo nesadnúť za volant, môže to využiť,“ vysvetlil policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Polícia má podľa neho záujem na tom, aby takéto cenovo dostupné testy ľudia využívali.

Kontrolovať budú najmä mladých

Počas piatkovej akcie chcú pôsobiť aj medzi mladými ľuďmi, najmä na kultúrno-spoločenských akciách, ktoré sa v piatok večer organizujú. „Kde mladí vodiči prevážajú svojich priateľov medzi rôznymi zábavami alebo diskotékami. Tam by sme tiež chceli rozdať tieto preventívne pomôcky,“ povedal Gašpar.

Aj policajné hliadky budú počas akcie rozmiestnené tak, aby sa im podarilo skontrolovať vodičov v blízkosti barov, zábavných podnikov a iných zariadení, v ktorých sa večer podáva alkohol. Piatok vybrala polícia pre akciu zámerne – presne pred rokom bol tento deň na cestách veľmi tragický.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír ÁbelTibor Gašpar
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR