Po tragickom júni sú vodiči opatrnejší, klesla nehodovosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Policia cestna kontrola fukanie
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 3. augusta (WEBNOVINY) – Situácia s dopravnou nehodovosťou sa od najtragickejšieho júnového víkendu na našich cestách, po ktorom polícia 9. júna zaviedla mimoriadne opatrenia, postupne zlepšuje. Tvrdí to vedenie polície, ktoré dnes zverejnilo aktuálne štatistiky dopravnej nehodovosti.

Od spomínaného 9. júna do 31. júla bolo 1 153 dopravných nehôd, teda o 93 menej ako za rovnaké obdobie minulého roka. Na cestách za tento čas zomrelo o 11 ľudí menej ako vlani (bolo ich 28), počet ťažko zranených klesol o 32 a o jednu osobu sa znížil počet ľahko zranených. „Budeme pokračovať vo všetkých opatreniach,“ avizoval policajný prezident Tibor Gašpar napriek tomu, že sa situácia zlepšila.

Posvietia si na alkohol za volantom

V júli na cestách zahynulo 17 ľudí, nebol medzi nimi jediný chodec. Išlo najmä o ľudí z havarovaných áut, jedného cyklistu a troch motocyklistov. „Považujem to tiež za významný faktor, pretože sa nám podarilo eliminovať v rámci smrteľných dopravných nehôd práve tých najzraniteľnejších,“ dodal Gašpar.

Alkohol asistoval od začiatku tohto roka pri 887 nehodách. Celkovo sa ich na slovenských cestách stalo od 1. januára 7 492, takže alkohol zistili u vodičov asi v jedenástich percentách týchto prípadov. „Stále nemôžeme byť spokojní s týmto číslom a určite zameriame naše najbližšie opatrenia a aktivity práve na tento fenomén,“ upozornil Gašpar. Len v júli pri kontrolách zistili, že 853 vodičov bolo pod vplyvom alkoholu, nad jedno promile malo v krvi 465 z nich.

Na cestách pribudnú policajti

Najčastejšie pristihli za volantom vodičov pod vplyvom alkoholu v Bratislavskom (136) a Prešovskom kraji (125). Najmenej takých prípadov bolo zistených v Trnavskom kraji. Šoférovanie pod vplyvom alkoholu s úrovňou nad jedno promile je trestným činom. V tomto ukazovateli bol za uplynulý mesiac najhorší Žilinský kraj, kde zistili 77 takých prípadov.

Na cestách bude viac policajtov, a to aj na miestach, kde ich doteraz vodiči nemuseli čakať. Okrem toho budú zrejme pri rozdávaní pokút prísnejší. V súvislosti s nehodovosťou na cestách to 9. júna na tlačovej besede avizoval policajný prezident Tibor Gašpar. Víkend od 6. do 8. júna bol na cestách mimoriadne tragický, keď od piatka do nedele zahynulo 13 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tibor Gašpar
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR