Opravy v Gabčíkove stopli lode, práce už ukončili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na Dunaji je pretlak lodí, Gabčíkovo hlási poruchu
Pohľad na kotviace osobné lode na Dunaji v Bratislave. Cez Vodné dielo Gabčíkovo je pozastavená plavba z dôvodu poruchy jedného z ložísk na horných vrátach pravej plavebnej komory. Bratislava, 1. august 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 2. augusta (WEBNOVINY) – Plavbu na Dunaji, ktorá bola od utorka zastavená, obnovili v sobotu o 20:00. Dôvodom pre zastavenie plavby boli poškodené ložiská, v ktorých sú osadené horné vráta pravej plavebnej komory na Vodnom diele Gabčíkovo.

Agentúru SITA informovala hovorkyňa Vodohospodárskej výstavby Diana Migaľová Baschierová. Opravu poškodených vrát ukončili v sobotu v podvečerných hodinách.

Technikom sa napriek komplikovaným podmienkam podarilo odstrániť poruchu ložísk, ktorá spôsobovala vychyľovanie vrát. Momentálne podľa jej slov odstránili provizórne hradenie.

„V súvislosti s jeho odstraňovaním musel byť znížený prietok do starého ramena Dunaja, a naopak, zvýšený do prívodného kanála, aby sa uľahčila manipulácia s hradením,“ vysvetlila hovorkyňa s tým, že po dokončení servisných prác bude plavba cez plavebnú komoru VD Gabčíkovo obnovená.

Obrazom: Na Dunaji je pretlak lodí, Gabčíkovo hlási poruchu

Vzhľadom na mohutnosť celej stavby, akou je plavebná komora vodného diela, boli práce na odstraňovaní poruchy mimoriadne náročné, pripomenula Migaľová Baschierová. Vodné dielo Gabčíkovo je v prevádzke 22 rokov a doteraz na ňom robili len bežnú údržbu.

Preto bude v budúcnosti potrebné vykonať komplexnú rekonštrukciu oboch plavebných komôr. Takáto rekonštrukcia už prebieha na ľavej plavebnej komore a po jej ukončení prejdú technici k celkovej rekonštrukcii pravej komory.

Obrazom: Pre poruchu zastavili plavbu cez Vodné dielo Gabčíkovo
Pre poruchu zastavili plavbu cez Vodné dielo Gabčíkovo
Foto: SITA/Ján Slovák
Pre poruchu zastavili plavbu cez Vodné dielo Gabčíkovo
Foto: SITA/Ján Slovák

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať