Mladí slovenskí chemici bodovali na olympiáde vo Vietname

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Chemia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 2. augusta (WEBNOVINY) – Zlatú, striebornú a dve bronzové medaily získali slovenskí gymnazisti na medzinárodnej chemickej olympiáde. Jej 46. ročník sa koncom júla konal vo vietnamskom Hanoji.

V neoficiálnom medailovom poradí sa tak Slovenská republika umiestnila podľa výsledkov mladých chemikov na sedemnástom až dvadsiatom mieste a na piatom až siedmom mieste spomedzi európskych krajín.

Tristočlenná konkurencia

Naši študenti obstáli v konkurencii takmer 300 súťažiacich zo 75 krajín sveta, informuje Michaela Šuľáková z oddelenia vzťahov s verejnosťou Iuventy – Slovenského inštitútu mládeže.

Zlato získal Štefan Stanko z Gymnázia Andreja Vrábla v Leviciach, striebro vybojovala Miroslava Palacková z Gymnázia V. B. Nedožerského v Prievidzi a bronz si zo súťaže odniesli Roman Staňo z Gymnázia na Poštovej v Košiciach a Jakub Obuch z Gymnázia Jána Hollého v Trnave.

Slovenskí študenti bodovali aj pred rokom

Študenti najprv zvíťazili v celoštátnom kole Chemickej olympiády, ktorú každoročne organizuje Iuventa. Tí najlepší potom postúpili do medzinárodnej súťaže, kde si zmerali sily v teoretických i praktických znalostiach s celosvetovou konkurenciou.

Na Medzinárodnej chemickej olympiáde, ktorá sa vlani konala v Moskve, získali slovenskí študenti jednu zlatú, dve strieborné a jednu bronzovú medailu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia