Paška je podľa opozície neúctivý k Slovákom, šetrí nesprávne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Paska
Predseda parlamentu Pavol Paška Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 4. augusta (WEBNOVINY) – Poslancom parlamentu sa nepáči, že Kancelária Národnej rady SR zrušila tohtoročný deň otvorených dverí (DOD) v parlamente. Opoziční zákonodarcovia pripúšťajú, že stretnutie s občanmi na pôde parlamentu si urobia sami.

„Je to smiešne. Aké milióny míňa táto vláda a parlament a zrazu idú šetriť na dni otvorených dverí v parlamente. Občania majú právo dostať sa do priestorov, v ktorých pracujú poslanci, podobne, ako sa koná deň otvorených dverí na úrade vlády. Šetriť by sa malo na iných veciach,“ povedal agentúre SITA poslanec za OĽaNO Igor Hraško.

Deň otvorených dverí je tradíciou

Jeho stranícky kolega Jozef Viskupič podčiarkol, že ešte budú tlačiť na parlament, aby sa deň otvorených dverí v tomto roku uskutočnil. Ak nie, obyčajní asi oslovia ďalšie opozičné strany a deň otvorených dverí v národnej rade spravia sami.

„Sú to divné dôvody, ak má ísť o peniaze. Deň otvorených dverí je tradíciou, som za to, aby sa to zachovalo,“ konštatoval poslanec za KDH Martin Fronc. Poslanec SaS Ľubomír Galko považuje zrušenie DOD za arogantný krok predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). „Milióny dajú na opravu Bratislavského hradu a niekoľko tisíc eur na deň otvorených dverí nazývajú šetrením. Je to hlúposť a neúctivé voči občanom, ktorí by si chceli pozrieť priestory parlamentu,“ povedal Galko.

Nezaradený poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina zasa ponúka predsedovi parlamentu maliarov, ktorí zadarmo vymaľujú múry budovy nášho zákonodarného zboru. Hlina tiež tvrdí, že hoci Paška zrušil tohtoročný deň otvorených dverí, on 1. septembra v budove národnej rady bude a návštevy, ktoré budú chcieť vidieť parlament, rád prevedie.

DOD by mal byť v novembri

Opoziční poslanci rovnako nemajú problém s tým, aby sa deň otvorených dverí namiesto 1. septembra, keď si Slovensko pripomína Deň ústavy, konal 17. novembra, keď SR oslavuje Deň boja za demokraciu. Za základ však opozícia považuje, aby raz do roka mohli občania navštíviť všetky priestory Národnej rady SR. „Zrušenie dňa otvorených dverí 1. septembra je správne rozhodnutie. Deň otvorených dverí v národnej rade sa má konať 17. novembra, pretože vďaka nemu sa parlamentná demokracia na Slovensku stala realitou. Bez tohto dátumu by sme o parlamente v pravom slova zmysle nemohli ani snívať,“ vraví predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

„Vzhľadom na výzvu ministra financií Petra Kažimíra o nutnosti ušetriť v Kancelárii NR SR cca 800-tisíc eur tohtoročný Deň otvorených dverí nebude. Parlament je otvorený celoročne, stačí nahlásiť záujem. Denne kolegovia sprevádzajú štyri až päť skupín, ročne vidí parlament 17-tisíc návštevníkov s kvalifikovaným výkladom,“ uviedla pre agentúru SITA riaditeľka komunikačného odboru kancelárie parlamentu Soňa Pőtheová.

Paška v posledných rokoch deň otvorených dverí posunul do väčších rozmerov, okrem otvorenia priestorov sa konali aj sprievodné akcie, napríklad časovka s Petrom Saganom, ale aj ďalšie podujatia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz HlinaIgor HraškoJozef ViskupičĽubomír GalkoĽudovít KaníkMartin Fronc
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky