Most-Híd má víziu, chce odpolitizovať verejnú správu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lucia Žitňanská a Béla Bugár
Zľava: Predseda strany Most-Híd Béla Bugár a podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská na TB strany Most-Híd o ďalšej časti strategického dokumentu Občianska vízia 2016 - Právny štát. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 4. augusta (WEBNOVINY) – Most-Híd chce odpolitizovanú verejnú správu. Ako povedala v pondelok na tlačovej besede podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská, treba jasne definovať politické pozície v štáte. Pri odborných pozíciách treba podľa nej zaviesť konanie otvorených výberových konaní.

Systém by mal podľa opozičnej strany garantovať objektívny výber, ale tiež objektívne hodnotenie a kariérny hlas. Treba posilniť aj kontrolné funkcie parlamentu. Most-Híd navrhuje objektívnosť výberových konaní zabezpečiť ich otvorenosťou, to napríklad znamená zverejňovanie uchádzačov, ich životopisov, či výsledkov výberových konaní.

Podporujú aj odpolitizovanie polície

Pre posilnenie vzťahu občanov a orgánov zastupiteľskej demokracie chce Most-Híd podľa Žitňanskej otvoriť diskusiu o zriadení parlamentného výboru pre petície a sťažnosti. Mali by sa naň obracať ľudia, keď neboli úspešní v podnetoch na inštitúcie štátu. „Ak sa občania sťažujú, musia mať dôveru, že inštitúcia sa sťažnosťou zaoberala,“ povedala s tým, že občan by mal mať právo aj nahliadnuť do sťažnostného spisu. Podľa Žitňanskej by parlament zriadením takéhoto výboru získal spätnú väzbu o fungovaní inštitúcií štátu.

Most-Híd podľa Žitňanskej podporuje aj odpolitizovanie polície. Pozícia policajného prezidenta by nemala byť menená vždy po výmene vlády. Kandidát na túto pozíciu by mal byť pred menovaním vypočúvaný na brannobezpečnostnom výbore NR SR. Most-Híd tiež podporuje zriadenie nezávislej inšpekcie policajného zboru a ďalších ozbrojených zborov.

Legislatívny proces sa stáva podľa Žitňanskej politickým komunikačným nástrojom, miesto toho, aby riešil problémy. Most-Híd bude presadzovať, aby každý návrh zákona obsahoval analýzu, či sa návrh nedá riešiť inak ako zmenou zákona. Každý zákon by mal mať tiež analýzu dopadov na zužovanie korupčného správania sa na Slovensku. „Budeme presadzovať, aby aj poslanecké zákony prechádzali verejným pripomienkovým konaním,“ konštatovala.

Spravodlivosť, justícia
Foto: en.wikipedia.org

Dokument Právny štát ponúka návrhy riešení

Exministerka spravodlivosti zdôraznila, že prirodzeným nástrojom k lepšiemu fungovaniu justície je vytváranie priestoru pre verejnú kontrolu výkonu súdnictva. „Povinné zverejňovanie súdnych rozhodnutí, nahrávanie súdnych pojednávaní či zavedenie elektronických registrov, najmä registra exekučných a konkurzných konaní, by malo byť tiež samozrejmosťou,“ vyhlásila Lucia Žitňanská.

Navrhované opatrenia obsahuje Občianska vízia 2016 a jej kapitola Právny štát. „Dokument Právny štát sa dotýka všetkých tých oblastí justície, ktoré dlhodobo považujeme za nefunkčné. Nanovo definuje fungovanie inštitúcií štátu a boj proti korupcii, ponúka spôsob, ako skvalitniť legislatívny proces a v súdnictve predstavuje také zmeny, ktoré budú garantovať lepšiu vymožiteľnosť práva. Práve alarmujúca vymožiteľnosť práva je totiž najväčšou bariérou nielen tunajšieho podnikateľského prostredia, ale zásadne poškodzuje aj základné práva chránené ústavou a medzinárodnými dohovormi pri právnych sporoch súvisiacich s rodinou a deťmi,“ pomenovala Lucia Žitňanská problémy justície, pre ktoré dokument Právny štát ponúka návrhy riešení.

V krajine bez vízie skáčeme od extrému do extrému

Právny štát je piatou časťou strategického materiálu strany, ktorý bude prerokovaný na VIII. sneme strany Most-Híd 13. septembra tohto roku ako otvorený programový dokument. Strana už predstavila dokumenty „Maďarská národnostná politika“, „Hospodárska politika“, „Politika riešenia chudoby a rómska politika“ a „Udržateľný vidiek“.

Občianska vízia 2016 je strategickým materiálom Mosta-Híd, pracuje na ňom skupina odborníkov, ktorí sa s predsedom a vedením strany venujú podstatným oblastiam politického a verejného života na Slovensku. „Uvedomujeme si, aké ťažké a nepopulárne je robiť na víziách, keď každý očakáva okamžitý výsledok. Lenže je to správne. V krajine bez vízie skáčeme od extrému do extrému,“ povedal v pondelok predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárLucia Žitňanská
Firmy a inštitúcie Most-Híd