Exčernákovec Kaštan si odsedí menej, súd schválil dohodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vazenie, ilava
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 4. augusta (WEBNOVINY) – Niekdajší kamarát Mikuláša Černáka Miloš Kaštan dostal 14,5-ročný trest za účastníctvo na dvoch vraždách z roku 1998. Okresný súd Bratislava I v pondelok schválil dohodu o vine a treste, ktorú Kaštan uzavrel s Úradom špeciálnej prokuratúry. Rozsudok je právoplatný, nedá sa voči nemu odvolať.

Podľa prokurátora je dohoda primeraná, zohľadnili aj to, že Kaštan spolupracoval a priznal sa. Trest si odpyká v druhej nápravnovýchovnej skupine. Zo súhrnného 14,5-ročného trestu ho čaká za mrežami približne 11 rokov. Po tom, čo sa stali vraždy, si totiž odsedel 3,5 roka za vydieranie.

V prvom prípade rozhodol o usmrtení zo strachu

Podľa rozsudku Kaštan v prvom prípade rozhodol o usmrtení černákovca Miloša Piliara zo strachu, že by mohol Piliar spolupracovať s políciou. Piliar sa v tom čase ukrýval, bol na neho vydaný zatykač pre násilnú trestnú činnosť. Kaštan sa podľa prokuratúry sprostredkovane nakontaktoval na Róberta L., ktorý v tom čase údajne šéfoval sýkorovcom a dnes je na úteku.

Róbert L. potom vraj naplánoval a rozdelil úlohy a inštruoval zvyšných páchateľov. Piliara podľa vyšetrovateľov vylákali z úkrytu pod vymyslenou zámienkou, že ide na nové miesto, kde sa bude ďalej ukrývať a odviezli ho na chatu pri Seneckých jazerách. Tam ho najskôr omámili nápojom, do ktorého mu dali drogy. Potom mu do úst napchali handričku a liali cez ňu chemickú látku chloroform.

Vlani našli pozostatky Piliara

Keď nejavil známky života, zahrabali ho do vopred pripravenej jamy. Policajti našli koncom júna minulého roka pri obci Veľký Grob telesné pozostatky Piliara. Z vraždy Piliara obvinili začiatkom februára štyri osoby – Kaštana a Róberta L. formou účastníctva a formou spolupáchateľstva 48-ročného Ivana C. a Martina Biháriho, ktorý je dlhodobo na úteku.

Druhá vražda, na ktorú Kaštan podľa súdu naviedol páchateľov, bola smrť Alojza Házyho. Toho zastrelili pri Ivanke pri Dunaji v roku 1998. Na Okresnom súde Bratislava II je Miloš Kaštan obžalovaný v prípade lúpeže s vydieraním a z úverového podvodu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mikuláš Černák