Búrka zajala rodiny v Raji i na Chopku, dieťa sa podchladilo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Búrky na Slovensku za sebou zanechali dramatickú spúšť
Po silnej búrke s množstvom prívalových zrážok začalo z okolitých svahov zaplavovať chatu Vrátna. V chate sa nachádzalo 67 turistov aj s personálom chaty, ľudí museli evakuovať záchranári. Vrátna, 22. júla 2014. Foto: Hzs.sk

POPRAD 5. augusta (WEBNOVINY) – Horskí záchranári z Nízkych Tatier zachraňovali v utorok popoludní rodinu s 1,5-ročným dieťaťom. Manželský pár so synom smeroval z hotela Liptov cez Poľanu a Sedlo Poľany na Chopok. Počas túry ich zastihla búrka.

Napriek tomu pokračovali ďalej, ale už onedlho, pod vrcholom Chopku, požiadali o pomoc horských záchranárov. Rodičia sa obávali najmä o svojho syna. Rodine odišli na pomoc traja horskí záchranári, ktorí ich našli už pri hornej stanici lanovky.

Lanovka bola pre zlé počasie odstavená

Keďže lanovka bola pre zlé počasie odstavená, záchranári prioritne vyšetrili a zateplili malého chlapca na ošetrovni horskej služby priamo na Chopku. Následne záchranári celú rodinu autom priviezli až k hotelu, kde boli ubytovaní, informovala Horská záchranná služba.

Takmer rovnaký prípad riešili podvečer aj horskí záchranári v Slovenskom raji. Tu potrebovala pomoc česká rodina s trojročným dieťaťom. Túru začali na Podlesku, odkiaľ smerovali do rokliny Suchá Belá. Tu ich zastihla búrka. Turisti požiadali záchranárov o pomoc, keďže prechod roklinou v daždi ich značne vyčerpal.

Záchranári našli mladú rodinu už na vrchu Suchej Belej. Kým rodičia boli len vyčerpaní, dieťa už podľa záchranárov javilo známky podchladenia. Po vyšetrení a zateplení záchranári turistov previezli na Podlesok, kde mala rodina zaparkované auto.

Horských záchranárov kontaktovali českí turisti

Záchranári z Nízkych Tatier sa po prvej záchrannej akcii nezastavili. Ešte počas akcie kontaktovali horských záchranárov aj dvaja českí turisti, ktorí sa nachádzali medzi Prašivou a Malou Chochuľou.

Aj oni sa ocitli v búrke a obávali sa častých bleskov. Záchranári turistov nasmerovali na najkratšiu a najbezpečnejšiu zostupovú trasu. Záchranári zároveň turistov informovali, ako sa majú správať počas búrky. Po necelých dvoch hodinách sa podarilo turistom dostať do bezpečia, o čom informovali operačné stredisko horskej služby.

Pomoc horských záchranárov potrebovala aj väčšia skupina turistov na južnej strane Chopku. Po vypuknutí búrky zostali na Kosodrevine. Keďže lanovka bola z bezpečnostných dôvodov odstavená, nemali sa ako dostať do hotela v Demänovskej doline.

Skupinu tvorilo 70 ľudí, vrátane malých detí a starších osôb, z ktorých boli niektorí odkázaní na diabetickú liečbu. Záchranári požiadali o spoluprácu prevádzkovateľa lanovej dráhy, ktorý po zlepšení počasia a odstránení technických problémov na lanovke po zásahu bleskom, umožnil vyvezenie všetkých osôb na Chopok a následne aj ich zvoz do Demänovskej doliny.

Búrka spôsobila zosuv svahu

Silná búrka v utorok podvečer spôsobila v obci Vyšná Slaná zosun svahu na cestu a voda zaplavila miestnu predajňu potravín, ako aj priestory v dvoch rodinných domoch. Ako informoval agentúru SITA dôstojník operačného strediska rožňavských hasičov Zoltán Árvay, na mieste zasahovala jednotka z Rožňavy a Dobšinej.

„Pre zosuv bola cesta neprejazdná. Na likvidáciu zosuvu nasadila správa ciest Košického samosprávneho kraja mechanizmy a cesta je už prejazdná,“ povedal Árvay. Cestári však ešte stále odstraňujú zvyšky nánosov. Postihnutí obyvatelia robia čistiace práce.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia