Košice nedostanú nové trolejbusy, ministerstvo nesúhlasilo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Trolejbus kosice
Košičania ešte v roku 2007 bojovali petíciou za ponechanie trolejbusovej dopravy v meste. Foto: SITA/Marián Angelovič

KOŠICE 7. augusta (WEBNOVINY) – Ministerstvo životného prostredia zamietlo žiadosť Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) o príspevok z eurofondov na zakúpenie štyroch nízkopodlažných trolejbusov za 2,138 milióna eur.

Informuje o tom regionálny denník Korzár. Ako uviedla hovorkyňa dopravného podniku Michaela Karaffová, dôvodom zamietnutia žiadosti bolo nesplnenie všetkých všeobecných podmienok.

Košičania spísali petíciu za trolejbusy

„V čase predloženia žiadosti 12. mája nebola ešte vyhlásená verejná súťaž. V termíne do 18. júna sme na základe výzvy riadiaceho orgánu doplnili projektovú dokumentáciu vrátane oznámenia o vyhlásení súťaže. Riadiaci orgán toto oznámenie neakceptoval a žiadosť o poskytnutie nenávratného finančného príspevku neschválil,“ uviedla Karaffová. Doložila, že o získanie peňazí sa pokúsia znova.

Mesto aj DPMK vlani v rámci Stratégie dopravy v Košiciach hovorili o zrušení trolejbusových liniek. Košičania proti tomu spísali petíciu.

Trolejbusy nezrušia úplne

„O zrušení trolejbusovej dopravy sa neuvažuje. Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo 18. júla výzvu s termínom predkladania žiadostí do 17. septembra, v rámci ktorej je možné opäť žiadať o nenávratný finančný príspevok na nákup trolejbusov. Celkový objem finančných prostriedkov v tejto výzve je 1,8 milióna eur. Pripravujeme materiály na spracovanie žiadosti,“ uviedla pre Korzár Karaffová.

Doplnila, že v programovacom období 2015 – 2020 očakávajú aj výzvy, ktoré umožnia ďalšiu obnovu trolejbusov vo väčšom rozsahu. V súčasnosti má DPMK 18 trolejbusov, z toho 14 je v prevádzkyschopnom technickom stave. Na plné zabezpečenie liniek je podľa Karaffovej potrebných 18 trolejbusov, takže ich musia nahrádzať aj autobusmi. Priemerný vek košických trolejbusov je vyše 20 rokov. DPMK nakúpil posledné v roku 1999.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia