Tlačovka Kotlebu k nemocnici začala s otočeným obrazom Kisku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kotleba
Zľava: Predseda BBSK Marian Kotleba a vedúci oddelenia styku s verejnosťou Miroslav Belička mali počas tlačovej besedy otočený oficiálny portrét Andreja Kisku smerom k stene. Banská Bystrica, 7. august 2014. Foto: SITA/AP

BANSKÁ BYSTRICA 7. augusta (WEBNOVINY) – Zníženie nájomného za zvolenskú nemocnicu zo súčasných 500-tisíc eur ročne na 51-tisíc, ktoré na základe požiadavky firmy Nemocnica Zvolen ako nájomcu predložila na schválenie Zastupiteľstvu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) skupina jeho poslancov, je podľa predsedu BBSK Mariana Kotlebu neprípustné.

Obrazom: Na Kotlebovej tlačovke visel Kiskov obraz opačne

Šéf BBSK chce zníženiu nájmu zabrániť

Ako uviedol na štvrtkovej tlačovej besede, takáto zmena by znamenala, že obyvatelia BBSK by do ukončenia nájomnej zmluvy v roku 2035 prišli o 11 miliónov eur. Využije preto všetky svoje práva, aby zníženiu nájmu zabránil. Ak to zastupiteľstvo schváli, príslušné uznesenie nepodpíše, a ak poslanci jeho veto prelomia, obráti sa na prokuratúru.

„Nemocnica vo Zvolene je súkromnou firmou. Nevidím dôvod, aby sme menili podmienky pre súkromnú firmu len preto, že nevie vyjsť s podmienkami, s ktorými sa prihlásila do súťaže o nájom. To by sme mohli všetkým súkromným firmám znižovať nájmy,“ uviedol Kotleba. Zdôraznil, že BBSK nemá vo svojich kompetenciách povinnosť znižovať vstupné náklady pre súkromné firmy.

„Našou povinnosťou je čo najhospodárnejšie pracovať s verejnými financiami a v zmysle zásad hospodárenia sa starať o zverený majetok tak, aby z neho mali čo najväčší osoh obyvatelia kraja,“ povedal Kotleba. V súvislosti s tým, že firma Nemocnica Zvolen je dcérou firmy Agel SK, vidí návrh na zníženie nájmu ako politickú záležitosť.

Kotleba
Foto: SITA/Ján Viazanička

Kotleba vidí za návrhom politiku

„Je možné jednoducho vyhľadať obchodné prepojenia medzi firmou Agel a špičkou politickej strany Smer-SD,“ podotkol Kotleba. Na doplňujúcu otázku spresnil, že špičkou Smeru-SD myslí predsedu parlamentu Pavla Pašku a jedného z predsedov samosprávneho kraja zo strany Smer-SD.

Kotleba
Foto: SITA/Ján Viazanička

Zvolenskú nemocnicu s poliklinikou si firma Nemocnica Zvolen prenajala od BBSK od začiatku júla 2010 na 25 rokov s opciou na ďalších 15 rokov. Od decembra 2010 si Nemocnica Zvolen na 25 rokov prenajala od mesta Krupina za päťtisíc eur ročne aj krupinskú nemocnicu, ktorá sa tak stala pobočkou zvolenskej.

Aktuálne Nemocnica Zvolen požaduje od kraja zníženie nájmu o 89 percent na 51-tisíc eur ročne, pričom poukazuje na to, že rovnaké nájomné platí kraju aj nájomca hronskožiarskej a rimavskosobotskej nemocnice.

„Chceme rovnoprávne podmienky ako ostatné nemocnice. Nežiadame o nič viac, nežiadame o žiadne dotácie. Nie sme za súčasnej situácie schopní platiť 500-tisíc eur ročné nájomné a ani to nepovažujeme za správne,“ povedal na stredajšej tlačovej konferencii predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ Nemocnice Zvolen Jozef Botka.

Ľudia chcú hlavne kvalitnú starostlivosť

Ak by sa nepodarilo uzavrieť novú zmluvu s nižším nájomným, znamenalo by to podľa neho zastavenie všetkých pripravených investícií do modernizácie nemocnice a iba udržiavanie jej základnej prevádzky.

Na tlačovej konferencii ho podporili aj primátori Zvolena, Detvy a Krupiny Miroslav Kusein, Ján Šufliarský a Radoslav Vazan, ktorí sú zároveň poslancami BBSK a predkladateľmi návrhu na zníženie nájomného. Podľa Kuseina občanov nezaujíma, či bude Agel platiť BBSK 500-tisíc alebo 51-tisíc eur, ale či dostanú kvalitnú zdravotnú starostlivosť, pričom zastavenie investícií do modernizácie nemocnice bude znamenať zníženie kvality zdravotnej starostlivosti.

Obrátený prezident

Rozruch na tlačovke spôsobil aj obraz prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý bol od začiatku konferencie obrátený k stene. Po upozornení novinárov sa už ale prítomní postarali o jeho správnu polohu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian KotlebaRadoslav Vazan
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)Nemocnica Zvolen