Na Záhorí sa neoplatí zberať huby, naďalej platí zákaz

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Huby
Ilustračné foto Foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 10. augusta (WEBNOVINY) – Ministerstvo obrany SR (MO) vyzýva verejnosť, aby rešpektovala dočasný zákaz zberu lesných plodov v lesoch spadajúcich pod Vojenský obvod Záhorie.

Ako agentúru SITA informovala Danka Capáková z tlačového oddelenia ministerstva, občania tento zákaz často nerešpektujú. Štátny podnik Vojenské lesy a majetky dočasne zakázal zber lesných plodov vo vojenských lesoch na Záhorí pre letecké postreky v katastrálnych územiach Obora a Šranek. Tie majú zabrániť šíreniu listožravých škodcov.

„Chceme, aby občania pochopili, že ich nechceme obmedzovať, ale chrániť,“ vyhlásil generálny riaditeľ Vojenských lesov a majetkov Ján Jurica. „Ide o letecký postrek, ktorý sa počas aplikácie môže rozšíriť aj na ďalšie katastrálne územia Vojenského obvodu Záhorie. Konzumácia lesných plodov z ktorejkoľvek časti územia môže byť preto zdraviu nebezpečná,“ dodal.

Letecký postrek na katastrálnych územiach Obora a Šranek budú vykonávať do nedele 10. augusta. Preto sa v tomto období občanom neodporúča ani vstupovať na tieto územia.

Vzhľadom na 28-dňovú ochrannú dobu postreku bude zber lesných plodov podľa ministerstva zakázaný až do 7. septembra. Zákaz platí pre celé územie Vojenského obvodu Záhorie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Danka Capáková