Vo Vrátnej padlo cez ničivú búrku vyše 90 milimetrov zrážok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Búrky na Slovensku za sebou zanechali dramatickú spúšť
Povodňou strhnuté autá vo Vrátnej doline. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 11. augusta (WEBNOVINY) – Meteorológovia a klimatológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) vyhodnotili zrážkovú situáciu, ktorá v pondelok 21. júla viedla k mimoriadnej zrážkovej činnosti a škodám v niektorých lokalitách severozápadného Slovenska. Zistenia publikovali na webe SHMÚ.

Obrazom: Vo Vrátnej bojovali so škodami, vojaci osadili most

Odborníci zvlášť vyhodnotili aj zrážkovú situáciu v oblasti Vrátnej doliny, kde došlo k najväčším škodám. Automatická zrážkomerná stanica vo Vrátnej doline je umiestnená v obci Štefanová a je vzdialená vzdušnou čiarou tri kilometre od spodnej stanice sedačkovej lanovky Vrátna-Snilovské sedlo a päť kilometrov od vrcholu Chlebu.

Napršalo 90 milimetrov zrážok

Preto sa na posúdenie množstva zrážok pre oblasť Vrátnej doliny dodatočne spracovali radarové merania – maximálna rádiolokačná odrazivosť z dostupných radarov u nás, v Českej republike a Poľsku.

Po prepočítaní maximálnej radarovej odrazivosti na intenzitu zrážok zistili, že v prvej vlne zrážok (medzi 15:15 a 15:55) spadlo približne 40 milimetrov a v druhej vlne (medzi 15:55 a 16:55) asi 50 milimetrov zrážok – za hodinu a 40 minút tam teda napršalo okolo 90 milimetrov zrážok.

V rámci dynamiky búrkových procesov pracovníci SHMÚ počítajú s určitými územnými odchýlkami. Predpokladajú, že zrážkomerná stanica Vrátna, kde bolo počas búrky namerané 52 milimetrov zrážok, sa nachádzala mimo epicentra zrážok. Nie je preto vylúčené, že na priľahlých kopcoch Vrátnej doliny spadlo počas búrky aj viac než 90 milimetrov zrážok.

Obrazom: Búrky na Slovensku za sebou zanechali dramatickú spúšť

Búrky sa začali tvoriť na severozápade

Meteorologické podmienky sa v ten deň nad naším územím vyznačovali zbiehavým prúdením, vysokou vlhkosťou vzduchu a nestabilným zvrstvením atmosféry. „V dôsledku toho sa popoludní nad severozápadným Slovenskom vytvorila výrazná a dobre vyvinutá línia intenzívnych a relatívne pomaly sa pohybujúcich búrok,“ poznamenali odborníci z SHMÚ.

Postup búrkových jadier smeroval väčšinou od západu na východ, s určitými odchýlkami k juhu či severu. Zrážkové pole tvorili jednotlivé búrkové epizódy, ktoré prichádzali od masívu Javorníkov, alebo opakovane vznikali najmä nad masívom krivánskej časti Malej Fatry a pokračovali v pohybe ďalej na východ.

Prvé búrky začali vznikať asi o 13:30 na česko-poľsko-slovenskom pohraničí na horných Kysuciach. Postupne okolo 14:00 vznikali ďalšie v Javorníkoch a neskôr po 14:15 h aj na hornom Považí. Vznik ďalších búrok identifikovali aj v okolí Bytče a Považskej Bystrice, pričom búrkové oblaky pokračovali smerom na východ až severovýchod nad oblasť Žiliny.

Vo Vrátnej bojujú so škodami, vojaci osadili most
Foto: SITA/Milo Fabian

Zrážky udreli na Liptove aj Orave

V hodinovom intervale od 14. do 15. hodiny boli najvyššie úhrny zrážok v Makove (27 milimetrov), Čadci (21 milimetrov) a v Turzovke (17 milimetrov). Po 15. hodine zasiahla veľmi silná búrka za sprievodu silného vetra aj Žilinu. Trvala približne 30 minút a dosiahla intenzitu zrážok viac ako 80 milimetrov za hodinu. Okolo 15:15 vznikla nová búrka v krivánskej časti Malej Fatry.

Žilina nezabúda na ničivú búrku, ľudia odstraňujú následky
Foto: SITA/Milo Fabian

Medzi 15. a 16. hodinou zaznamenali najvyššie úhrny zrážok v Žiline-Závodí (48 milimetrov), v Jasenici (24 milimetrov), v Kysuckom Novom Meste (19 milimetrov), vo Vrátnej (16 milimetrov) a v Dolnom Hričove (13 milimetrov). V poradí druhá búrka nad krivánskou časťou Malej Fatry sa vytvorila tesne po 16. hodine, pričom intenzita dažďa postupne narastala, až prekročila hodnotu zrážkového úhrnu 50 milimetrov za hodinu.

V nasledujúcom vývoji tieto intenzívne zrážky ďalej postupovali na juhovýchod a východ smerom do oblasti Veľkej Fatry a Chočských vrchov a ďalej na Liptov. Silné búrky neskôr zasiahli aj obce na Orave, najmä Kraľovany, Dierovú a Párnicu a aj Ľubochňu.

Medzi 16. a 17. hodinou boli najvyššie úhrny vo Vrátnej (36 milimetrov), Dierovej (16 milimetrov) a Strečne (12 milimetrov). O hodinu neskôr v Ľubochni (46 milimetrov), Párnici (34 milimetrov) a Dierovej (27 milimetrov). Večer zasiahli silné búrky oblasť Liptova a Nízkych Tatier. Liptovská Osada nahlásila 30 milimetrov a Motyčky 21 milimetrov.

Video: Vrátna dolina po smršti

Najhoršia situácia bola v okolí Malej Fatry

Najvyššie úhrny zrážok počas celých 24 hodín spomínaného dňa zaznamenali na zrážkomerných staniciach v lokalitách Svederník – Klebov (75 milimetrov), Ľubochňa (71 milimetrov), Žilina – Závodie (69 milimetrov), Vrátna (66 milimetrov), Dierová a Vyšná Boca (58 milimetrov), Párnica (57 milimetrov), Dohňany (54 milimetrov) a Jasná (51 milimetrov).

Prívalový dážď v pondelok 21. júla spôsobil zosuv kopca a potok Varínka na viacerých miestach podmyl jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny.

Voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s bahnom a kameňmi strhla aj päťdesiat zaparkovaných áut. Horská chata Vrátna, z ktorej premáva lanovka na hrebeň Malej Fatry, zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni. Záchranárom sa ešte v pondelok v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chleb evakuovať 122 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav