Prokuratúra zatiaľ nenašla porušenia zákonov v polepšovniach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jedlo jedalen deti
ilustračné foto Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 11. augusta (WEBNOVINY) – Prokurátori porušenia zákonov v reedukačných centrách zatiaľ nezistili, no mimoriadna previerka nie je ešte ukončená. Agentúru SITA informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR (GP SR) Andrea Predajňová.

Hladujúcimi deťmi v polepšovniach či neprimeranými trestami, na ktoré poukázala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová v správe o jej činnosti za rok 2013, sa ešte v máji rozhodla zaoberať aj GP SR. Jaromír Čižnár sa rozhodol, že zistenia ombudsmanky budú predmetom mimoriadnej previerky. Pre agentúru SITA to vtedy uviedla Predajňová.

Prokurátor sa so správnou dôsledne oboznámil

Čižnár sa podľa jej slov na základe medializovaných informácií so správou dôsledne oboznámil. „V prípade potvrdenia zistení ombudsmanky príjme generálny prokurátor v rámci svojej pôsobnosti a právomoci adekvátne opatrenia,“ poznamenala.

Ombudsmanka vo svojej správe poukázala aj na údajné porušovanie základných ľudských práv a slobôd. „Primárnym cieľom mimoriadnych previerok boli a sú poznatky Jany Dubovcovej o údajných neprimeraných trestoch, ktoré sú chovancom ukladané, a ktoré majú hraničiť s porušovaním základných práv a slobôd,“ vysvetlila hovorkyňa.

Ako Predajňová dodala, prokuratúra na základe Zákona o prokuratúre a prokurátoroch vykonáva dozor nad zachovávaním zákonnosti v miestach výkonu ochrannej výchovy, ústavnej starostlivosti a v miestach výkonu ochranných opatrení nariadených súdom.

Obrazom: Prezident Kiska navštívil s ombudsmankou polepšovňu

Deti v polepšovniach hladujú

„Pri tomto výkone dozoru prokurátor dozerá najmä na to, aby sa v zariadeniach dôsledne dodržiavali a zachovávali zákony a ostatné všeobecne záväzné právne predpisy,“ uviedla hovorkyňa GP SR. Prokurátor previerky robí najmenej raz za tri mesiace a skúma aj sťažnosti, podnety, oznámenia tam umiestnených osôb, s ktorými hovorí bez prítomnosti tretích osôb.

Jana Dubovcová vlani navštívila viacero reedukačných domovov, v ktorých sa deti sťažovali, že hladujú. „Všetky deti nezávisle od seba tvrdili, že sú hladné a boli by rady, keby sa mohli najesť,“ konštatovala jednak v správe o svojej činnosti za minulý rok, ale aj pred poslancami na školskom parlamentnom výbore pri prerokúvaní správy. Dubovcová poslancom na výbor priniesla balíček v sume 2,43 eura, aby si urobili predstavu, aká je denná dávka jedla pre 11- až 15-ročné deti.

Raňajky tvoria dva rožky, jedno vajíčko a malá reďkovka, desiatu banán, obed je bez polievky, kuracie kúsky so zemiakmi bez omáčky a bez zeleniny, olovrant akciový jogurt a večera dva krajce chleba s tvarohovou nátierkou. Dubovcová pripomenula, že chovanci si nemajú možnosť doplniť stravu inde, keďže na to nemajú peniaze. Problém však nie je len v prípade stravovania v polepšovniach.

Jedlo jedalen deti
Foto: SITA/Milo Fabian

V centre majú byť deti prevychované

„Doteraz sa niekde objavujú výchovné postupy, o ktorých si centrum myslelo, že sú v poriadku,“ povedala ombudsmanka na ľudskoprávnom výbore NR SR. Išlo napríklad o gynekologické prehliadky po návrate dievčat do centra či strihanie detí dohola bez ohľadu na vek, vraj ako zdravotné opatrenie, keď sa vrátia z rôznych prostredí a môžu mať vši, tvrdí Dubovcová.

Problém vidí aj v spôsobe vyčleňovania dieťaťa z kolektívu tým, že je oblečené napríklad v montérkach a tak na seba upozorňuje. „Nepovažujem to za vhodný výchovný prostriedok, keďže deti sú v centre, v ktorom majú byť prevychované,“ uviedla na schôdzi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana DubovcováJaromír Čižnár